Egy súlyos baleset következménye a nemrég meghozott új jogszabály.

Az új jogszabály szerint a kezdő vezetők a jövőben nem ülhetnek a megengedettnél nagyobb teljesítményű személygépkocsi volánja mögé – számolt be az Infostart.

A frissen benyújtott törvényjavaslat tartalma szerint korlátozni fogják, hogy mekkora teljesítményű autót lehet vezetni kezdő jogosítvánnyal Olaszország közigazgatási területén. A jogszabály szövege szerint a 95 lóerőt (70 kW) vagy a tonnánként 75 lóerőt (55 kW) meghaladó, belső égésű motorral hajtott gépjárműveket nem vezethetik majd a kezdők, de a korlátozás kiterjed a hibrid és elektromos hajtású autókra is, amelyek 88 lóerősnél (65 kW) erősebbek.

Olaszországban jelenleg 18 éves korban kaphatnak jogosítványt, ami azt jelenti, hogy a kezdő sofőrök még 20-as éveik elején is kénytelenek a gyengébb teljesítményű autók közül válogatni.

Az új jogszabályt azután terjesztette be az olasz kormány, hogy júniusban Rómában egy fiatal youtuber Lamborghinijével a megengedett sebességet jelentősen túllépve kezdett előzésbe, és összeütközött a szemből érkező Smart személygépkocsival. A Smartban egy 5 éves kisfiú életét vesztette, 4 éves kishúga, valamint az autót vezető édesanya súlyos sérüléseket szenvedtek.

A tervezetben az is benne van, hogy az a fiatalkorú, aki ittasan vagy kábítószeres állapotban közlekedett például kerékpárral, segédmotoros kerékpárral vagy e-rollerrel, 24 éves koráig nem szerezhet gépjármű vezetésére jogosító engedélyt.

(Borítókép: Fiatal férfi jogosítvánnyal a kezében. Illusztráció: RealPeopleGroup/Getty)