Malatinszky Péter, a TV2 digitális média igazgatója azon dolgozik, hogy a televíziós csatorna az online világban is releváns szereplővé váljon. A Velvetnek adott interjújában a szakember beszélt az eddigi fejlesztésekről, a jelenlegi statisztikákról és arról is, hogy szerinte átveheti-e az online tartalomgyártás a televíziók szerepét.

Mára már világossá vált, hogy még egy televíziós csatorna sem létezhet online megjelenés nélkül. A TV2 követve a trendeket létre is hozta a saját platformját, a TV2 Playt. Milyen fejlődési utat járt be ez a felület eddig?

A TV2 Play két és fél éve indult el, majd fél évvel később elstartolt az applikáció is, de voltak változások az elmúlt években. Az első lépés a TV2 Play Prémium volt, amelyet szolgáltatókon keresztül érhetnek el a nézők a csatorna felületén. Itt lényegében más szolgáltatókkal kötött szerződések, mondjuk egy TV-előfizetés segítségével a vásárló hozzáfér a TV2 exkluzív tartalmaihoz is. Idén áprilisban pedig bejött a képbe a TV2 Zéró, amelynek keretén belül a vásárlók egy kis összegért cserébe reklámmentesen elérik a csatorna összes tartalmát, valamint a műsorokhoz kapcsolódó online videókat. Az applikációban ma már a közösségi oldalakhoz hasonlóan lehet görgetni a telefonképernyőkre optimalizált rövid műsorrészleteket.

A statisztikák azt mutatják, hogy a fiatalabb generációk kevésbé néznek tévét, helyette inkább az online térből tájékozódnak, vagy ott keresnek maguknak szórakoztató tartalmakat. Ez a tendencia és a folyamatos fejlesztések okoztak robbanásszerű növekedést az online platform nézettségében?

Az abszolút látszik, hogy az online tartalomfogyasztás folyamatosan növekedik, de nem biztos, hogy a robbanás a megfelelő kifejezés, én inkább ezt egy konstans növekedésnek nevezném. Azt is látjuk, hogy az online növekedés mellett a tévés nézettség nem csökken. Úgyhogy összességében az a tendencia, hogy a tévés nézettség stagnál és amellé nő fel az online tartalomfogyasztás.

Az online tartalomfogyasztás mértékének növekedése megjelenik a TV2 Play felületein is, vagy csak a csatorna közösségi oldalain megosztott rövid részleteken?

A Play felületén is látszódik, köszönhetően annak, hogy nekünk ez a fő fókuszunk, így a közösségi oldalainkról is oda tereljük az embereket. Úgyhogy amikor az online növekedésről beszéltem, akkor a Play felületére utaltam, de természetesen nagy szerepe van a közösségi médiának is.

Az látható, hogy a közösségi felületeken az emberek koncentrálóképességének időtartama csökken. A TikTok, a Reels vagy a Shorts is arra alapoz, hogy rövid, de ingergazdag tartalmakat mutasson a nézőknek. Önök milyen szinten érzékelik a tendenciát, hogy csak rövid ideig lehet lekötni a nézők figyelmét?

Mi is látjuk ezt. Én három és fél éve dolgozom az online területen, előtte a csatornák terjesztéséért feleltem a 21st Century Foxnál és Discovery-nél. Amikor belecsöppentem ebbe a világba, akkor látszódott, hogy nagyjából két napig érdekes egy adott tartalom, addig generált videóindítási számokat, utána pedig abszolút megszűnt a jelentősége az emberek számára. Mostanra ez tovább csökkent. Egy videó nagyjából egy napig érdekes, releváns a néző számára, utána pedig már egyáltalán nem termel forgalmat. Úgyhogy ilyen rövid idő alatt is sokat gyorsult az, ahogyan az emberek fogyasztják a tartalmakat. A TikTokhoz hasonló „short-form” tartalmak pedig nálunk is jelentős szerepet kapnak ma már. Nyilván fontosak maradtak a teljes epizódok, mert a hűséges felhasználók visszanézik azokat mondjuk egy sorozat esetében, de az igazán nagy forgalmat a teljes adásokból kivágott, rövid videók hozzák.

Lát arra esélyt, hogy hosszútávon az online média teljesen átveszi a televízió helyét?

Látok rá rációt, de a személyes véleményem, hogy ha ez megtörténik, akkor nem egy-két éven belül fog megtörténni, hanem jóval több időre lesz ehhez szükség. Ahogy említettem, jelenleg Magyarországon nem nagyon csökken a televíziónézők száma. Külföldön látható csökkenés, de ott sem olyan hatalmas mértékben, szóval ha tényleg megtörténik az, hogy az online felületek teljesen átveszik a televízió szerepét, az valószínűleg sok év múlva fog bekövetkezni.

(Borítókép: Televízió bekapcsolása. Fotó: GettyImages)