Nemrég ért véget a dán Torbjorn Pedersen világkörüli útja. A férfi 10 év alatt a Föld összes országát bejárta, köztük hazánkat is. Az utazó nem volt rest véleményt alkotni Magyarországról.

Tíz évvel ezelőtt, 2013-ban indult útnak a Torbjorn Pedersen, hogy bejárja a világ összes országát. Az ENSZ által elismert 195 szuverén államon túl még nyolc vitatott államiságú országot is meglátogatott. A történet pikantériája, hogy a férfi repülőgép nélkül tette meg az utat, illetve azt is elhatározta, hogy minden országban eltölt legalább 24 órát, egy nap alatt pedig nem költ többet 20 dollárnál, mai árfolyamon 7 ezer 200 forintnál.

Utazása során Pedersen az összes országot dokumentálta, a kalandjairól Once Upon a Saga címen vezetett blogot. Magyarországon 2013 novemberében járt, a többi ország mellett hazánkról is született bejegyzés, illetve néhány fotót is közzétett. A borongós őszi időjárás ellenére teljességgel lenyűgözte őt a főváros, ahol egy rövid esti sétát tett az esőben. Úgy fogalmazott Budapestről, hogy kivételesen csodálatos város, az a fajta, ahol azt kívánja, hogy bárcsak jobb kamerája lenne. Külön méltatta a helyi Vöröskereszt vendégszeretetét és segítségét, valamint a helyi építészeti remekeket.

Több mint 40 színház, valamint 100-nál is több múzeum és galéria található Budapesten arra az esetre, ha valaki megunná az itteni hihetetlen épületekben való csodálkozást

– írta a városról közétett Facebook-bejegyzésében Pedersen. A posztból az is kiderül, hogy Budapest meglátogatásával Magyarország a 26. ország volt a listáján.

Bár az útját eredetileg négy évre tervezte, a férfinak csak nemrég értek véget a kalandjai, ugyanis a bürokratikus akadályok miatt sok helyen hónapokig kellett vízumra várnia, majd a pandémia is jócskán megakadályozta őt a haladásban. Betegségek, balesetek, időjárási viszontagságok is okoztak csúszást, így végül bő tíz év után tért haza. Utoljára a Maldív-szigeteket látogatta meg, ott tartotta a búcsúbuliját idén májusban. Ezt követően egy több mint egy hónapos hajóúttal tért haza Dániába augusztusban. A kikötőben tapssal és zenével egy kisebb tömeg várta, köztük a családja, barátai és a felesége, aki időnként személyesen is ellátogatott abba az országba, ahol a férfi éppen tartózkodott. A kezét 2016-ban, a Kenya-hegyen kérte meg Pederson, aki később, 

a koronavírus-járvány idején éppen Hongkongban volt. Hogy a nő kiutazhasson hozzá, végül virtuálisan vette őt feleségül.

Rengeteg kalandot élt át

Torbjorn Pedersennek 2014-ben, egy évvel azután, hogy Budapestre látogatott, Brazíliába vezetett az útja. Az országban nem kevesebb, mint 54 órát töltött buszon, illetve az Amazonason is hajózott, ahol pink színű amazonasi folyami delfint is látott.

Négy évvel később, 2018 októberében az óva intések ellenére Afganisztánt is megcélozta. Blogjában a háborút követő krízisekről is írt. Fogalmazásában megjegyezte, hogy bár a többség barátságos, külföldiek számára nem biztonságos az ország. Szerencsére rá vigyázott egy kedves helyi.

Afganisztánt követően Észak-Koreát vette célba: 2019-ben márciusában landolt. Tapasztalatai szerint az országról kialakult kép csak részben igaz. Noha a propaganda jelen van, biztonságban érezte magát, kedvesek voltak vele, a katonák kivételével pedig bármit lefotózhatott.

Egy évvel az utolsó állomása, a Maldív-szigetek meglátogatása előtt Tasmániából jelentkezett be 2022 májusában:

(Femina)

(Borítókép: Parlament, Budapest. Fotó: Getty Images)