Megdöbbentő, hogy mennyi pénzt kell belepumpálni egy hollywoodi filmbe. A színészek több millió dolláros fizetésétől kezdve a több ezer stábtag bérén át az utómunkálatokig és a marketingig, minden csak egyre növeli a költségvetést. Persze a hatalmas költségvetés nem garantálja a film sikerességét a pénztáraknál, de azért nem árt, ha tudjuk, hogy ezek voltak a valaha készült legdrágább filmek.

5. Avangers: Age of Ultron (Bosszúállók: Ultron kora)

Meglepő módon a legdrágább Bosszúálllók film az Ultron kora lett. A világ minden táján zajló forgatás és a különböző speciális effekteknek köszönhetően az Ultron kora a maga 365 millió dolláros, azaz nagyjából 130 milliárd forintos költségvetésével 9 millió dollárral drágább lett mind a Végjáték.

Természetesen nem kell aggódni a nagy költségek miatt, ugyanis ahogy az összes más MCU film is, az Ultron kora is profitot termelt, bár a készítők számára csalódást okozott a bevétel az első Bosszúállók filmhez képest.

4. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken)

Sokáig úgy gondolták, hogy soha nem fog drágább film készülni az Ismeretlen vizekennél. A film költségvetése végül 379 millió dollár volt, aminek egyik fő oka, hogy a forgatások során speciális 3D-hez kifejlesztett kamerákat használtak, miközben a több mint 10 cég dolgozott a speciális effekteken.

Az elképesztő költségvetéshez képest az Ismeretlen vizeken csak a harmadik legtöbb bevételt hozta 2011-ben, így érthető, hogy a készítők nem teljesen voltak megelégedve a film teljesítményével.

3. Star Wars: The Rise of Skywalker (Csillagok háborúja: Skywalker kora)

A Lucasfilm a Skywalker-sga befejezéseként reklámozta a Skywalker korát, aminek költségvetése 416 millió dollár volt. A gyártási költségvetés egy része annak tudható be, hogy új kreatív csapatot kellett felvenni, miután Colin Trevorrow távozott a projektből, valamint sokba kerültek a hatalmas díszleteknek, amelyeket a produkció a trilógia lezárására fordított.

Bár a Star Wars: Skywalker kora trilógia legkevesebb bevételt hozó darabja, mégis sikerült világszerte 1 milliárd dollárt keresnie, és a COVID-19 járvány előtti utolsó nagy sikerek egyike volt.

2. Jurassic World: Fallen Kingdom (Jurassic World: Bukott birodalom)

A híres Jurassic Park megújítása, a Bukott birodalom csillagászati költségvetéssel rendelkezett. A filmet összesen 432 millió dollárból alkották meg, miután az új trilógia első része a Jurassic World történelmi kasszasiker lett. A film eredetileg csak 170 millió dollárba került volna a stúdiónak, de gyorsan túlszárnyalta ezt a gigantikus költségvetést. A dinoszauruszok nincsenek ingyen.

A stúdió 1,3 milliárd dollárt keresett, és több mint 218 millió dollárt vittek haza a profitból. A rendkívül magas költségvetés úgy tűnik, hogy a franchise-nak bevált, és egy újabb drága folytatás elkészítéséhez vezetett.

1. Star Wars: The Force Awakens (Csillagok háborúja: Az ébredő erő)

J.J. Abrams Az ébredő Erő című filmje indította el a Star Wars új trilógiáját. A film minden idők egyik legjobban várt megjelenése volt, így nem meglepő, hogy az alkotásnál nem spóroltak és a film teljes költségvetése végül 447 millió dollár, azaz több mint 160 milliárd forint volt. Ezzel Az ébredő erő minden idők legdrágább filmje.

A befektetés kifizetődött. A film több mint 2 milliárd dollárt hozott a kasszáknál, és a legnagyobb bevételt hozó film volt abban az évben, és a mai napig a legnagyobb bevételt hozó film az amerikai jegypénztáraknál.

(Borítókép: Egy férfi forgatás közben. Fotó: GettyImages)