Az ember állattartása több ezer éves múltra tekint vissza, azonban a modern háziállat tartás az arisztokrata réteg körében, a városokban alakult ki. Sok gondos gazdi valóságos családtagként kezeli négylábú kedvenceinket, azonban bár az állattartás számos előnnyel jár, nem szabad megfeledkezni a kockázatokról sem.

A kedvtelésből tartott állatok mára a családok meghatározó szereplőivé váltak az egész világon. Annak ellenére, hogy háziállatainkra ma már sokszor családtagként tekintünk, mégsem szabad megfeledkeznünk róla, hogy továbbra is állatokról beszélünk. A theconversation.com szakértői véleményeket is figyelembe vevő cikke szerint nem feltétlenül jó, ha fizikailag is közel kerülünk kedvenceinkhez. 

Az együtt alvás, puszilgatás, vagy ölelgetés mind-mind olyan fizikai kontaktus, amely akár veszélyt is hordozhat magában. 

Az elsőszámú és egyben legnagyobb veszély az állatok által terjesztett különböző betegségek, kórságok, amelyek fertőzés útján akár emberekre is átterjedhetnek. A háziállatok jelentős része – főleg, ha lakásban tartottak – rendszeres állatorvosi felügyelet mellett ártalmatlan, de még így is lehetnek kivételek. A várandósok, a kisgyermekek, az idősebbek és a legyengült immunrendszerű személyek esetében például kifejezetten fennáll a veszélye egy komolyabb fertőzésnek.

Milyen betegségek jelenthetnek veszélyt az emberekre?

A házi kedvencek több mint 70-féle olyan kórokozót hordozhatnak, amely embereket is képes megfertőzni. Ezek jelentős hányada ráadásul a kis kedvenceinken nem mutat tüneteket, csak akkor értesülünk a fertőzésről, amikor már késő.

A kórokozók általában a háziállatok nyálával, testnedveivel és székletével való érintkezéssel, esetleg harapás és karmolás, valamint szennyezett élelmiszer vagy víz útján kerülnek az emberi szervezetben.

A szakértők szerint nem minden esetben állapítható meg egyértelműen egy-egy fertőzés és az állattartás közötti összefüggés. 

Egy holland tanulmány kiderítette, hogy minden második állattartó megengedi házi kedvenceinek, hogy azok megnyalják az arcát, csaknem ötödük pedig együtt is alszik négylábú barátaival, miközben a macskatulajdonosok 45 százalékát az sem zavarja, ha a cicája a mosogatótálcára ugrál.

Ezeket teheti, hogy megelőzze a különböző betegségeket

  • Mindig mosson kezet, miután megsimogatta háziállatát, illetve hozzáért játékaihoz, vizeletéhez vagy székletéhez!
  • Ne engedje meg állatainak, hogy megnyalják az arcát, száját és a sebeit!
  • Fokozottan figyeljen a kisgyermekekre, amikor a háziállatokkal játszanak, és figyelmeztesse őket is a kézmosás fontosságára és a puszilkodás veszélyeire!
  • Az alomtálca tisztítása vagy az akvárium/terrárium/ketrec takarítása során mindig viseljen kesztyűt!
  • Az állatokat tiltsa ki a konyhából! 
  • Rendszeresen vigye állatorvoshoz kedvenceit, és ügyelj arra, hogy mindig időben megkapják a szükséges oltásokat és a féregtelenítő tablettákat.

(hazipatika)

(Borítókép: Kutya szájon nyal egy férfit. Illusztráció: aire images/Getty)