Az Arizonai Állami Egyetem egy átfogó kutatásban vizsgálta meg, hogy stresszhelyzetben a férfiak vagy a nők nyúlnak-e előbb alkoholos italhoz. A felmérésben 105 nő és 105 férfi vett részt, akiket véletlenszerűen különböző csoportokba osztottak, majd leültették őket egy felépített bárban. A csoportok fele három koktélnak megfelelő alkoholos, míg a csoportok másik fele három alkoholmentes italt kapott. Ezt követően 90 percig minden résztvevő korlátlanul hozzáférhetett az alkoholos italokhoz a bárból. Ez idő alatt a kutatást koordináló szakemberek különböző stresszes helyzeteket generáltak, ugyanis arra voltak kíváncsiak, hogy felfokozott érzelmi állapotban melyik nem képviselői nyúlnak előbb a pohár után.
„Néhány ember egy-két italt jólesően megiszik, majd egyszerűen abbahagyja, mások azonban nem képesek eme tettre és tovább folytatják. Az ivás feletti kontroll zavara a túlzott alkoholfogyasztás egyik korai mutatója, a stressz pedig hozzájárul az ivás feletti kontroll gyengüléséhez,
amely különösen megfigyelhető a nők esetében"
– mutatott rá Julie Patock-Peckham, az egyetem kutatási adjunktusa és a tanulmány szerzője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a stressznek való kitettség minden résztvevőnél nagyobb alkoholfogyasztáshoz vezetett. Azok a férfiak, akik először alkoholt kaptak, majd stresszt tapasztaltak, többet ittak, mint azok, akik előtte placebót fogyasztottak.
A nők esetében azonban teljesen mindegy volt, hogy az első három italuk alkoholos volt vagy sem, a stressz megélését követően mindkét esetben erős ivásba kezdtek.
„Az alkoholfogyasztás következményei nem azonosak a férfiak és a nők esetében, ezért nem használhatjuk tovább a férfiakra kifejlesztett modelleket a nők megsegítésére" – hívta fel a figyelmet Patock-Peckham.
(Borítókép: Italozó férfi és nő. Illusztráció: Getty Images)