Az F1-es istálló korábban hasonló cselekedetért már megvált egyik pilótájától is.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a Formula-1-es Olasz Nagydíj után úgy dicsérte a Sergio Pérez teljesítményét (a mexikói a második helyen végzett), hogy közben azzal egy egész kontinenst megsértett: „Az Olasz Nagydíj Checo Pérez egyik legjobb hétvégéje volt. (...)

Ne feledjük, hogy ő dél-amerikai, vagyis fejben nem annyira összeszedett, mint Max Verstappen vagy Sebastian Vettel volt”

– fogalmazott a 80 éves Helmut Marko.

A korábbi osztrák pilóta nem sokkal később kiadott egy bocsánatkérő közleményt a Red Bullal közösen, ám a botrányt így sem kerülhette el.

Sokan máris a lemondását követelik az eset kapcsán. 

Daniel Sobolewski rovatvezető szerint például nem elég szimplán a bűnbánat, ő egyenesen az Red Bull-tanácsadó lemondását követeli: „A Red Bullnak nincs más választása: egy rasszista nyelvbotlás után a prominens személyt el kell bocsátani”.

A Red Bull korábban már bocsátotta el alkalmazottját hasonló eset miatt. Akkor a Formula–2-ben versenyző junior pilótájuk, Jüri Vipsz volt a vétkes, aki egy videójáték élő Twitch-közvetítése során a „nigger” szót használta. Az osztrák istálló kirúgta a versenyzőt, amit részben azzal indokolt, hogy náluk zéró tolerancia van a rasszizmussal kapcsolatban.

(player)

(Borítókép: Helmut Marko. Fotó: NurPhoto/Getty)