Három hónapja születtek meg a kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd hármas ikrek a Nyíregyházi Állatparkban, mától pedig már a látogatók is megcsodálhatják őket a kifutón.

A Nyíregyházi Állatparkba érkezett egy 7 éves hím leopárd Németországból és egy 3 éves nőstény Franciaországból az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A szülőpár pedig rekord gyorsasággal alapított családot, ugyanis mindössze 1 éve alkot párt a két nagymacska.

A három kölykük 102 napnyi vemhesség után jött a világra. Az 1 hím ivarú és 2 nőstény kölyök igazi ritkaság, hiszen az egész világon összesen 54 egyed él ebből az alfajból állatkertekben. A születésük után az állatkert egyből meg is osztott róluk egy videót:

Az utódok életük első heteiben elsősorban az állatházban voltak, de napról napra egyre bátrabbak és most már előszeretettel tartózkodnak a kifutójukban is a látogatók szerencséjére – közölte a Nyíregyházi Állatpark.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él a természetben ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket.

Az észak-kínai leopárd a legnagyobb termetű alfaj a leopárdok között, a kifejlett példányok testhossza 140–160, marmagassága 80–90 centiméter, tömege 32–90 kilogramm. Mint általában a nagymacskák, magányos életmódú állatok, ahol csak a párzási időszakban találkozik a hím a nősténnyel. A sikeres „randevú” után a nőstény egyedül neveli kölykeit.

(Borítókép: Észak-kínai leopárd kölykök. Fotó: Poósz Márk/Nyíregyházi Állatpark)