A balatoni térségben egyre inkább elszálló árak eredményeképpen a magyarok egy része idén inkább külföldi úti célt választott.

A belföldi turizmus idei visszaeséséről már korábban is adott ki statisztikát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A frissített adatok alapján a hazai turisták határon belül eltöltött vendégéjszakáinak a száma az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal csökkent. Ettől függetlenül az utazási kedv nem hagyott alább, sőt az utazók inkább külföldi úti célt,

többnyire tengerparti országokat választottak az egyre dráguló Balaton helyett.

Az idei év első hat hónapjában összesen 9,8 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok, ami mintegy 20 százalékkal meghaladja a 2022 első félévi utazásszámot – elmarad ugyanakkor a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordévben regisztrált 11,7 milliótól. A statisztikákból az is kiderül, hogy ebből a 9,8 millió útból 6,1 millió egynapos kiruccanás volt, az esetek több mint harmadában vásárlás miatt. Csaknem minden ötödik utazás célja külföldi munkavégzés volt, amit a rokon- vagy baráti látogatás, majd a szórakozás-szabadidő-egészségmegőrzés követett 15-15 százalékos arányban.

A közel 3,7 millió többnapos utazás többségének (43 százalék) szórakozás, szabadidős tevékenység vagy egészségmegőrzés volt a célja, negyedének pedig rokon, barát meglátogatása. Majd a munkavégzés (18 százalék), valamint az üzleti és konferencia út (9 százalék) következett.

A kint tartózkodási idő is nőtt: 21,2 millióról 26 százalékkal 26,8 millió napra, valamint az elköltött összeg 45 százalékkal 590 milliárd forintra.

Ennek nagy részét, 522 milliárd forintot európai országokban költötték el a magyarok, a többit az Egyesült Államokban és Ázsiában. Ez jóval nagyobb összeg, mint amennyit a 2019-es csúcsév első hat hónapjában hagytunk külföldön. Az akkori 406 milliárd idején ugyanakkor sokkal erősebb volt a forint. 

Ezek az országok előzték meg a Balatont

A magyar tenger helyett a legtöbben igazi tengert választottak, és a Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával kötött szerződések adatai szerint a Balaton térsége helyett a nyári hónapokban inkább Horvátországba, Olaszországba és Görögországba utaztak. Az egész éves számokat tekintve Ausztria messze a legnépszerűbb utazási célpont, oda ugyanis a határok mellől sokan utaznak vásárlási céllal, de télen és tavasszal is népszerű úti cél a síelni és kirándulni vágyó magyar turisták körében.

(Borítókép: Utazó család. Illusztráció: Getty Images)