Európában megszokott, hogy a nők és a férfiak egyenlő jogokkal bírnak, azonban más földrészeken és országokban egészen elképesztő törvények vannak napjainkban is.

Szigorú szabályok tiltják a nemi diszkriminációt számos országban, azonban sok területen a mai napig elnyomják a nőket, miközben a férfiaknak minden adott. 

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábiában – mint általában az iszlám alapú társadalmakban – szigorúan meghatározták, hogy a nők mit tehetnek meg és mit nem. S habár az elmúlt években sokat javult a helyzetük, még mindig sok mindenben hátrányt szenvednek. Jelentős előrelépés, hogy 2018-tól már nők is vezethetnek autót a királyságban, joguk van saját útlevelet szerezni, külföldre utazni és önálló életet élni egy férfi gyám engedélye nélkül. A nőknek viszont a házasságkötéshez a mai napig egy férfi gyám (általában családtag) engedélyére van szükségük. 

Pakisztán

Nemcsak moziba vagy étterembe nem mehetnek egyedül, de vallásukat sem gyakorolhatják szabadon a pakisztáni nők. Menstruáció idején például amellett, hogy tiltott számukra házaséletet élni, mecsetbe sem ajánlott menniük, sőt, még böjtölniük és imádkozniuk sem szabad. 

Pakisztánban mindössze a nők negyede dolgozik, és 82 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál.

Irán

Tulajdonképpen a semmivel egyenlő a nők szava Iránban. A bíróságon például csak akkor tanúskodhatnak, ha különösen súlyos bűncselekményt tárgyalnak. Sőt, a Korán szerint, ha egy nő bejelenti, hogy nemi erőszak áldozata lett, csak abban az esetben fogadja el ezt a bíróság, ha a nő mellett legalább négy férfi is tanúsítja mindezt. Erre azért valljuk be: elég kicsi az esély. Iránban az 1979-es forradalom óta folyamatosan javul a nők helyzete, mégis például a mai napig előfordul, hogy megkövezik azt a nőt, akit házasságtöréssel gyanúsítanak.

Jemen

A jemeni nők több mint kétharmada analfabéta, mivel soha nem járhattak iskolába, ezt a törvény tiltja. Szintén tilos a feleségek számára, hogy a férjük nélkül lépjenek ki az utcára.

(Borítókép: Egy dolgozó szaúdi nő. Illusztráció: Nitat Termmee/Getty)