Az ELTE a Quacquarelli Symonds (QS) idén debütáló európai rangsorában a 208. helyet szerezte meg, ezzel a legjobb egyetem lett Magyarországon.

A Quacquarelli Symonds (QS) most először tette közzé európai egyetemi rangsorát, amelyben a régió 42 helyszínén összesen 690 intézményt vizsgáltak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon.

Hazánkból egyébként összesen 15 egyetem került be a rangsorba, az ELTE után sorrendben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (238.), a Szegedi Tudományegyetem (242.), a Debreceni Egyetem (258.) és a Pécsi Tudományegyetem (325.) következik. 

A QS európai rangsora a szervezet más listáihoz képest módosított módszertan alapján áll össze, különös hangsúlyt helyez a nemzetköziesítésre, a mobilitásra, mivel azokat fontos európai értéknek tekinti, így bevezet egy új, a nemzetközi hallgatók sokszínűségére vonatkozó mérőszámot (International Student Diversity) is. A módszertanról és az eredményekről ezen az oldalon olvashat bővebben angol nyelven.

Az először kiadott európai rangsorban elért első helyezés alig egy hónappal követi az ELTE előző ranking-sikerét: augusztus közepén vált nyilvánossá az idei ARWU, közismertebb nevén a sanghaji rangsor, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került, szintén a legjobb helyezést elérő felsőoktatási intézményként Magyarországon. Hazánkból egyébként még három intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott. 

A QS új európai rangsorának élén egyébként a papírforma szerint a brit egyetemek vannak többségben, az első tízből hét pozíciót elfoglalva. Az első helyet Oxford, a másodikat az ETH Zurich, a harmadikat Cambridge szerezte meg. Kelet-Európából a prágai Károly Egyetem és a Varsói Egyetem érte el a legjobb eredményt, előbbi a 86., utóbbi a 92. helyen szerepel. A QS közleménye méltatja a német egyetemek kutatási teljesítényét, a hollandok akadémiai és nemzetközi elismertségét. A részletes eredmények országok szerinti bontásban böngészhetők a QS honlapján.

(Borítókép: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ELTE-ÁJK A épülete. Fotó: Róka László/MTI)