Az eBay nem csak egy online piactér: olyan világ ez, ahol elképesztő történetek és meglepő tények bújnak meg a licitálások és vásárlások mögött. Most hat rendkívül érdekes információt mutatunk be, amelyek talán még a leggyakoribb eBay felhasználókat is meglepik.

1. A legdrágább vásárlás

Képzelje el, valaki 170 millió dollárt, azaz több mint 61 milliárd forintot fizetett egy jachtért az eBay-en! Ez a 123,4 méteres óriási szuperjacht Frank Mulder által tervezett, és olyan különlegességekkel rendelkezik, mint saját mozi és helikopter-leszállóhely. Az ajánlat szerencsés nyertese Roman Abramovics orosz milliárdos volt.

2. A legelső eBay-es eladás

Hihetetlennek tűnik, de az eBay-en elsőként értékesített termék egy törött lézermutató volt. Ezt az eszközt Pierre Omidyar használta az oldal tesztelésére. A mutató licitháború tárgyává vált, és végül 14,83 dollárért, azaz körülbelül 5385 forintért kelt el. Az eladó még fel is vette a kapcsolatot a vevővel, és kiderült, hogy a vásárló törött lézermutatókat gyűjt!

3. A legaktívabb felhasználók

Az Egyesült Királyság állampolgárai az eBay legaktívabb felhasználói. Körülbelül 19 millió brit használja havonta a platformot, több terméket vásárolva fejenként, mint bármely más országban.

4. A legelső brit eladás

Az Egyesült Királyságban az elsőként az eBay-en eladott termék egy CD volt. Ezt a CD-t a The Scorpions nevű német rockegyüttes adta ki You & I címmel 1996-ban. Meglepő módon, ez a tranzakció még azelőtt történt, hogy az eBay hivatalosan is elindult volna Nagy-Britanniában 1999-ben.

5. A legkülönlegesebb vásárló, a NASA

Szokatlanul hangzik, de 2002-ben a NASA az eBay-hez fordult, hogy megtalálja a már nem gyártott, de nélkülözhetetlen alkatrészeit. Ezen az online platformon keresztül reménykedtek a ritka és hiánycikknek számító elemek beszerzésében.

+1. A legújabb felfedezés

Az eBay-en került fel az oldalra egy eddig ismeretlen tengeri sünfaj. Egy Simon Coppard nevű brit zoológus fedezte fel, hogy ez a faj azonosítatlan. A londoni Természettudományi Múzeumban dolgozó szakember az eladó által feltöltött fotó alapján ismerte fel, hogy új felfedezésről van szó, amelyet Coelopleurus exquisitusnak neveztek el.

Az eBay tehát rengeteg izgalmas és érdekes történettel rendelkezik. Így az árverezők paradicsoma mellett a legkülönbözőbb meglepő események és történetek színtere is egyben.

(Borítókép: a képen az eBay logója látható. Illusztráció: Getty Images)