A BBC Science Focus a lista elkészítésekor olyan szempontokat is figyelembe vett, mint a gyilkosságok száma, környezetszennyezés mértéke vagy a természeti katasztrófák gyakorisága. Ezen adatok alapján pedig megmutathatjuk önöknek, mely városokat érdemes elkerülni.

Tijuana (Mexikó)

A gyilkosságok fővárosaként ismert mexikói városban évente 138 gyilkosság jut 100 ezer lakosra. Összehasonlításként a Statista adatai szerint Budapesten 2020-ban összesen történt 13 gyilkosság, nem pedig 100 ezer lakosra vetítve.

A Tijuanaban uralkodó kegyetlen állapotokért elsősorban a drogkartellekhez köthetőbandaerőszak a felelős. Azonban az sem segít a kétmillió lakossal rendelkező városnak, hogy az Egyesült Államok határán helyezkedik el, így évente 80 ezer bevándorló érkezik a városba, akik megpróbálnak átjutni a határon.

Pripyat (Ukrajna)

Hiába telt el már több mint 35 év a Csernobili atomerőmű-baleset óta Pripyat még mindig a Föld legmagasabb radioaktivitású városa. A sugárzás annyira megmérgezte a talajt, hogy legalább még 20 ezer évnek kell eltelnie, mielőtt újra lakhatóvá válik a talaj.

A katasztrófa előtt nagyjából 50 ezer ember élt a városban, akiknek többsége az atomerőműben dolgozott.

Az utóbbi években népszerű turistacélpont lett a kihalt város. A turisták azonban nem mehettek sehova az idegenvezető és a biztonsági előírások ismerete nélkül. A jelenleg is zajló háború óta pedig mégkevésbé biztonságos az alapból is lakhatatlan város.

Lahore (Pakisztán)

A világ legszennyezettebb városa Pakisztánban található. Lahore-ban az ipar légszennyezése, az építkezések pora és a fosszilis tüzelőanyagok égetése együttesen szinte belélegezhetetlen légkört alakítottak ki a városban.

Lahore-ban mérték a legrosszabb légszennyezettségi szintet a világon, ami sokszorosa volt az egészségre károsnak.

Oklahoma City (Egyesült Államok)

Oklahomában közel 700 ezer ember él, annak ellenére, hogy a várost rendszeresen sújtják tornádók. Átlagosan egy évben 24 alkalommal pusztítja le a várost a természet.

Annak ellenére, hogy ilyen gyakoriak a tornádók, a városnak nincsen közösségi óvóhelye, így a lakosok sajátot építenek otthonaik alá, hogy el tudjanak rejtőzni a vész esetén.

Tokió (Japán)

A Japán fővárost nem szokták a legrosszabb városok listáján említeni, sőt a kifejezetten magas az életszínvonal Tokióban. A metropolisz azonban a Csendes-óceáni Tűzgyűrű része, ahol a világ földrengései 90 százaléka történik.

A földrengések annyira gyakoriak a városban, hogy a helyiek a kisebbeket már teljesen figyelmen kívül hagyják. Az iskolákban pedig minden évben kétszer tartanak földrengés gyakorlatot tartanak a nagyobb rengések esetére.

Teresina (Brazília)

Brazília legmelegebb városa Teresina, ahol az átlagos nyári hőmérséklet 36 fok. Ez a nyirkos és meleg környezet az egyik oka annak, hogy Teresinában regisztrálják a legtöbb villámlást a világon, ami elképesztően veszélyessé teszi a várost.

Emellett a bűnözés is komoly probléma, 2017-ben a város benne volt a TOP 50-ben a gyilkosságok számát tekintve. 

(BBC Science Focus)

(Borítókép: Lahore. Fotó: GettyImages)