A digitális korban minden pillanatot meg szeretnénk örökíteni, de vannak olyan helyek, ahol ez nem csak nem illendő, de egyenesen tilos. Nézzük meg, melyek ezek a különleges helyszínek, és miért van így!

1.  Phra Kaew (Smaragd Buddha Temploma)

A Smaragd Buddha Bangkok Királyi Palotájában található, és hatalmas történelmi és vallási jelentőséggel bír Thaiföldön. A szobor az ország védőszentjeként szolgál, és úgy hiszik, hogy az egész országra védelmet nyújt. A fényképezés tilalma az ősi hiedelmek, a tisztelet és az ország mély vallási gyökerei miatt van.

2. Sixtus-kápolna


A Vatikán méltán híres Sixtus-kápolnája olyan műalkotások otthona, mint Michelangelo freskói. 1980 és 1994 között a japán Nippon Television Network Corporation által szponzorált felújítás alatt kizárólagos fényképezési jogot szereztek. A kápolnában a fényképezési tilalom ma is fennáll, nem csak a korábbi jogi megállapodás miatt, hanem azért is, hogy megvédjék ezeket a becses műalkotásokat a kamerák villanófényétől.

3. Westminster apátság

1066 óta ez az impozáns gótikus templom a brit monarchia koronázási helyszíne. Az apátság nem csak egy műemlék, hanem egy aktív vallási központ, ahol az áhítatot és a csendet kívánják megőrizni, így tiltott a fényképezés.

4. Tádzs Mahal

Shah Jahan mogul császár feleségének, Mumtaz Mahalnak az emlékére építette ezt a lenyűgöző mauzóleumot. A Tádzs Mahal nem csak építészeti csoda, hanem az örök szerelem emlékműve is. A belső térben található sírok szent jellegűek, így a fényképezés tiltása részben az áhítatos légkör megőrzése és a műalkotások védelme miatt van.

5. Las Vegas kaszinói


Las Vegas világító reklámtábláinak és színes éjszakai életének hátterében az adatvédelem és a biztonság a legfőbb prioritások. A kaszinók fotózási tilalmának hátterében az áll, hogy diszkréciót kívánnak biztosítani a játékosoknak, és el akarják kerülni az esetleges csalásokat.

+1. Neuschwanstein kastély

Ez a mesés kastély a bajor Alpokban maga a tündérmese. II. Lajos bajor király álma volt e kastély, és sokak szerint a Disney Cinderella-kastélyának ihletője. A kastély belsejében az épület gyönyörű belső kialakítása és történelmi jelentősége miatt tilos a fényképezés.

(Borítókép: egy éjszaka Las Vegasban, Nevada, USA. Fotó: Getty Images)