Hoppá! Mit keres egy tükör az erdő mélyén? Egy amerikai fekete medve talán sosem fogja megtudni, de a találkozásuk igazán emlékezetesre sikeredett!

Egy fekete medve váratlan tréfának esett áldozatul az erdőben: feltehetően tudósok tükröt helyeztek el a fák között, hogy megfigyeljék az arra járó állatok reakcióját. Egy gyanútlanul arra bandukoló medve láthatóan nem tudta, hogyan reagáljon a saját tükörképére.

A videófelvételen az látszik, ahogy rémülten két lábra áll, ugrálni kezd a tükör körült, majd megtámadja azt és a földre rántja.

Hasonló felvételeken röhög az internet népe

Nem csak ez a feketemedve lett a „tükörtréfa” áldozata. Egy másik videón látható ragadozó ugyan nyugodtabban reagál a tükörképére, ám zavartnak tűnik  és szüntelenül szimatolja a tárgyat. Kezdetben dominanciát próbál mutatni, de amint rájön, hogy valami nincs rendben, megrémül, hátrahőköl és gyorsan elillan a helyszínről.

Egy harmadik felvételen az elektromos kerítéssel gyűlik meg a baja a mézimádó állatnak. A medvék természetes élőhelyének közelében nem ritka, hogy az emberek ily módon próbálják meg távol tartani a ragadozókat. A szerkezet lehet hordozható kerítés, amelyet táborhely köré állítanak, vagy egész mezőgazdasági területek, valamint lakóépületek köré felhúzott biztonsági háló, de akár az állatok védelmében is felállíthatnak elektromos kerítést.

Amikor egy medve véletlenül egy ilyen kerítésbe botlik, az elektromos sokk elég erős ahhoz, hogy elriassza az állatot, ám sérülést nem okoz a számukra, így a helyzet gyakran humoros tud lenni.

Az alább látható videón egy medvét éppen annyira csap meg az áram, hogy a mellső lábaiból elillan az erő, így fejjel a földre rogy, majd elmenekül.

Akadnak azonban helyzetek, amikor az állat képes kicselezni a rendszert: egy áfonyatermesztő kerítéssel körbevett földjének például egy ravasz medve ügyesen aláásott, majd óvatosan átkelt a gödörben, végül sokkmentesen kibújt alóla. Íme:

Végül mutatunk egy remek példát arra, amikor kitartó medve bebizonyítja, hogy néha az állati kitartás felülmúlja az emberi találékonyságot. Egy medve ugyanis többszöri nekifutásra megszerzi azt a szarvastetemet, amelybe áramot vezettek. Bár az első két alkalommal medvét kisebb sokkhatás éri, harmadjára „kinyomozza” az áram forrását, letépi azt, végül még néhány óvatos próbálkozás után erőt vesz magán és megszerzi a zsákmányt.

(Borítókép: feketemedve az erdőben. Illusztráció: Getty Images)