„Már láttam” – ezt jelenti a francia déjà vu kifejezés magyarul, ami nem is lehetne találóbb, hiszen a paramnéziának is nevezett jelenség lényege, hogy valaki úgy érzi: az éppen történő helyzetet már korábban átélte, ám az a valóságban sosem történt meg. Egy amerikai tudós most megfejtette a déjà vu egy lehetséges okát.

Korábbi élet, párhuzamos dimenzió, megálmodott jövő vagy túlvilági jel: sokan ilyen és ehhez hasonló okokat feltételeznek, hogyha déjà vu érzésük támad, vagyis úgy érzik, mintha egy adott helyen már jártak volna, találkoztak volna bizonyos emberekkel vagy megtettek volna valamit, ám a valóságban ezek egyike sem történt meg. Egyesek elmezavarnak vagy mentális problémának vélik a jelenséget, ám a dallasi Southern Methodist University Pszichológia Tanszékén dolgozó professzor, Alan S. Brown 20. század eleji kutatásaira alapozva Anne Cleary, a Coloradói Egyetem kognitív pszichológia professzora egy új elméletet dolgozott ki:

meglátása szerint a déjà vu érzését az váltja ki, ha valaki emlékszik egy helyre, személyre, cselekvésre a múltból, ám azt nem tudja azonnal felidézni, a jelen szituáció ugyanakkor nagyon hasonlít a múltbéli helyzet jellemzőire.

Például ha valaki besétál egy irodaházba, ahol még sosem járt, ám mégis ennek az ellenkezőjét érzi, az azért lehet, mert korábban járt már hasonló helyszínen, ahol az asztalok és székek, vagy akár az ablakok is hasonló elrendezésben voltak.

Tehát a professzor hipotézise szerint, ha nem tudjuk azonnal felidézni a múltbéli helyzetet, akkor déjà vu-érzésünk támad.

Ennek az elméletnek a tesztelésére Cleary a virtuális valóságot használta a beállítások és a jelenetek manipulálására, hogy megnézze, van-e összefüggés az emlékezés és a déjà vu átélése között. A kutatás eredménye alátámasztotta, hogy a paramnézia kialakulásához hozzájáruló tényező lehet egy új jelenet térbeli hasonlósága az emlékezetben lévő jelenethez, amelyet adott pillanatban nem sikerül tudatosan felidézni. A titokzatos jelenség további lehetséges tényezőinek feltárására további kutatások folynak – írja a The Conversation cikke alapján a life.hu.

(Borítókép: Férfi egy vicces EEG-szerű szerkezetben. Illusztráció: Getty Images)