A gyorsétteremláncoknál hozzászokhattunk ahhoz, hogy bárhol járunk a világban ugyanazt az élményt kapjuk tőlük mindenhol. Vannak azonban olyan különleges gyorséttermek, amelyekben teljesen más érzés lenne elfogyasztanunk a már jól megszokott menünket.

KFC egy szovjet emlékmű alatt

A második világháború alatt Minszk városa nagy károkat szenvedett, így újjáépítéskor a Hősök Városának nevezték el, amivel rengeteg szobor és emlékművel is bővült a város az új lakóépületek mellett. A Belarusz Köztársaság 1991 augusztusában nyerte el függetlenségét a Szovjetuniótól ezek az emlékművek azonban megmaradtak, így találkozhat egy épületben a kommunizmus és a kapitalizmus.

A Minszkben található az egyik KFC felett az 1960-as években készült Szolidaritás című szobor, amelyet Anatol Jafimovics Arcimovics szobrászművész tervezett. Az alkotás a szocialista realizmus példája, impozáns alakokat ábrázol, akik büszkén sétálnak együtt. A gyorsétteremlánc 2015-ben döntött úgy, hogy az alkotás alatti üzlethelyiségek egyikébe költözik.

McDonald’s nulla energiafelhasználással

Az orlandói Disney World 2021-ben ünnepelte 50. évfordulóját, aminek alkalmából átadtak egy új, korszerű és környezetbarát McDonald’s éttermet a parkon belül. Az étterem illik a varázslatos helyszínhez, hiszen különbözik a világ összes többi McDonald's-ától mind kinézetben, mind működésben.

Ez a McDonald’s volt ugyanis az első olyan gyorsétterem, ami nettó nulla energiafelhasználással működik, azaz ugyanannyi energiát termel a hely, mint amennyit felhasznál. Ezt a bravúrt számos építészeti és mérnöki elemmel érték el, többek között több mint 23 000 négyzetméternyi napelemmel, természetes szellőzéssel, esővizet átirányító felületekkel, LED-es világítással, alacsony vízhozamú vízvezeték-szerelvényekkel és egy hatalmas élő zöld fallal.

Ezen felül az étterem előtt a vendégek szobabicikliken égethetik el az elfogyasztott kalóriákat, amik hajtásával további energiát termelnek az étterembe, amivel más vendégek tudják tölteni a telefonjukat.

Starbucks konténerekből

Ez a szemet gyönyörködtető Starbucks-helyszín az első, amely újrahasznosított hajózási konténerekből készült az ázsiai csendes-óceáni térségben. 2018 őszén nyílt meg az akkor még meg sem nyitott Hualien Bay Mall bevásárlóközpontban Taiwanon.

Az üzlet két emelet magas, és 29 használt hajózási konténerből áll. Az üzlet a Starbucks Greener Stores kezdeményezésének részeként jött létre, amelynek célja a fenntartható helyszínek tervezése és üzemeltetése világszerte. Az üzletet a neves japán építész, Kengo Kuma tervezte.

Frankenstein Burger King a Niagara-vízesés mellett

Persze, a Niagara-vízesés egy lenyűgöző természeti csoda: három hatalmas vízesés közvetlenül Ontario és New York állam határán.

De van egy másik fontos ok is, amiért érdemes felkeresni ezt a turisztikai helyszínt, ugyanis itt található a House of Frankenstein nevű kísértetház, amiben található egy horror Burger King is.

A gyorsétterem tetején pedig még egy hullámvasút is található.

Türkíz McDonald’s 

Az arizoónai Sedonában található McDonald’s első ránézésre nem tűnik különlegesnek, csak követi a helyi építési stílust homokszínű épületével, de ilyenből sokat láthatunk a térségben. Ennek ellenére mégsem találkozhatunk sehol máshol a világon ilyen McDonald’s étteremmel.

Sedona városa 1933-ban egy feltétellel engedte a gyorsétteremláncnak, hogy letelepüljön a városban: ha az étterem megváltoztatja a híres logójának színét.

A város azért kérte ezt a gyorsétteremlánctól, mert szerették volna megőrizni a környék vörös szikláinak természetes szépségét és a város általános esztétikáját, mivel a sedonai képviselők amiatt aggódtak, hogy az óriási aranyszínű M összeütközik a táj tónusaival. Ennek elkerülésének érdekében a helyi hatóságok megkövetelték, hogy a McDonald's változtassa meg híres sárga logóját türkizkékre.

(Borítókép: Frankenstein Burger King a Niagara-vízesés mellett. Fotó: GettyImages)