Általános elterjedt tévhit, hogy egy emberi év hét kutyaévnek felel meg. Bár ez a hiedelem régen megdőlt, a legtöbben máig így számolnak, ha meg kell becsülniük a kis kedvencük valós életkorát. Tudósok most mankót adtak ahhoz, hogy a becslésünk pontosabb lehessen.

Rengeteg tévhit kering az interneten arról, hogy milyen számításokkal tudjuk a legpontosabban megbecsülni, hogy a kutyaévekben mennyi idős is lehet valójában a házi kedvencünk. A legelterjedtebb máig az a tévhit, miszerint nem kell mást tennünk, mint héttel felszoroznunk az emberi években mért életkorát. Egy másik, szintén elterjedt hiedelem, hogy az első évet kutyaévekben is egynek kell számolni és csak a második évtől kell héttel felszorozni. Ezekkel ellentétben az American Kennel Club nemrég egy teljesen új számítási módszert közölt, amely fajtánként és mérettől függően példányonként eltérő lehet.

Általánosságban kijelenthető, hogy minden kölyök körülbelül 15 emberi évet tapasztal meg az első tényleges életévben, míg a második évben a számok már eltérnek egymástól.

A nagyobb kutyafajták gyorsabban öregszenek, ami azt jelenti, hogy esetükben magasabb szorzóval kell számolni a második évtől, mint kisebb testű társaiknál. Ebből kifolyólag bár nem létezik általános képlet, amellyel minden egyed életkora külön kiszámítható lenne, hozzávetőlegesen úgy határozhatjuk meg legpontosabban azt, hogy hány éves valójában a kedvencünk, ha a közepes méretű kutyákra vonatkozó ajánlást figyelembe véve a második évet 9-cel, míg a harmadik évtől minden egyes esztendőt 5-el szorzunk fel. A nagyobb kutyáknál ez a valóságban valamivel több, míg a kisebb testű kutyáknál valamivel kisebb, szóval ilyen esetben plusz-mínusz néhány évet érdemes hozzákalkulálni a kapott eredményhez, ha megfelelő gondozást szeretnénk nyújtani a kutyánknak az életkora szerint.

(Blikk)

(Borítókép: Megdöbbent kutya. Gif: Giphy)