Ki gondolta volna, hogy a hatalmas és félelmetes nagy fehér cápák is megijednek valamitől? És nem, nem a vakmerő búvárokról van szó, hanem a rettenthetetlen kardszárnyú delfinekről!

Dél-Afrika partjainál a kardszárnyú delfinek, más néven orkák, valódi rémálommá váltak a nagy fehér cápák számára. Nem elég, hogy megfélemlítik őket, még meg is támadják! A legfrissebb hírek szerint több cápa is a partokra vetődött, és hiányzott belőlük az a különleges falat, - a májuk - amely az orkák kedvenc csemegéje.

A mesés dél-afrikai tengerparti régiók, úgymint a Vals-öböl és Gansbaai, egykoron a nagy fehér cápák kedvenc otthonai voltak. E hatalmas ragadozók olyan gyakran bukkantak fel itt, hogy a látogatók speciális túrákon vehettek részt, csak hogy közelebbről is szemügyre vehessék őket. Azonban mostanra szinte eltűntek ezekről a területekről. És ki ne értené meg őket, amikor ezek a hatalmas delfinek fenyegetik meg őket?

Az okok mögött álló tényezőket természetesen a szakértők is hevesen vitatják. Egyesek szerint az orkák űzték el őket a megszokott területeikről, míg mások úgy gondolják, hogy a tengerben annyi a zsákmány, hogy a cápáknak nincs szükségük arra, hogy az élelemért versengjenek a kardszárnyú delfinekkel.

Viszont az Ecological Journal friss tanulmánya meggyőző érvekkel támasztja alá azt az állítást, hogy a nagy fehér cápák valóban elmenekülnek az orkák elől. A jelentés szerint a cápák inkább keletebbre húzódnak, így mostmár az Algoa-öböl és KwaZulu-Natal partjainál találkozhatunk velük. És ki ne szeretné elkerülni egy ilyen hatalmas ragadozóval való találkozást?

A jelentés rámutat, hogy nem ez az első alkalom, amikor a nagy fehér cápák területet cserélnek. Korábban, például Észak-Amerika térségében is történt hasonló: amikor a kardszárnyú delfinek megjelentek, a cápák elhagyták addigi vadászterületeiket. Ebből is láthatjuk, hogy a természetben mindig akad egy nála is nagyobb 'hal' – jelen esetben egy emlős formájában.

(Forrás: Instylemen)

Borítókép: Kardszárnyú delfin. Fotó: Getty Images)