Gyerekkorunkban néhányat ezek közül az állások közül gondolkodás nélkül elfogadtunk volna, de sajnos ilyenekkel nem találkozhattunk az iskolai pályaválasztási napon.

Professzionális alvó

Egy finnországi szálloda felfogadott egy alkalmazottat „profi alvónak”, hogy tesztelje az ágyak kényelmét. Az illető minden éjjel más-más szállodai ágyban alszik, és mindegyikről véleményt ír, hogy mennyire elégedett.

De nem csak szállodákban lehetünk hivatásos alvók, ugyanis a NASA már évek óta toboroz erre a munkakörre, ráadásul egészen jó fizetésért, ugyanis az, aki az űrkutatással foglalkozó céghez jelentkezi két hónap munkáért 5 millió forintnak megfelelő eurót kap. Ez a munka azonban korántsem annyira élvezetes, mint a szállodai állás, ugyanis a kutatásra jelentkezőknek 60 napig kell feküdniük magasba tett lábakkal anélkül, hogy felkelnének és szó szerint minden az ágyban kell elvégezniük.

Száradó festék néző

Ha valami nagyon unalmas, arra szokás azt mondani, hogy inkább nézem a festék száradását, mert még az is izgalmasabb. Hát van, aki tényleg abból él, hogy a festék száradását figyeli.

Az Egyesült Királyságban egy férfinek az a munkája, hogy kartonlapokra fest, majd figyeli, hogy mennyi idő alatt szárad meg a festék és a száradás közben milyen színbeli és textúrabeli változáson esik át.

Teljes állású Netflix néző

Vannak, akik sokat megtennének azért, hogy a televízió nézéséből éljenek és van a világon egy szerencsés ember, aki tényleg ebből él.

A Netflix felbérelt valakit, hogy nézze meg az összes tartalmát, mielőtt az a nyilvánosság számára elérhetővé válik, és az ő feladata az, hogy minden műsort átnézzen és hozzárendelje a megfelelő címkéhez, ami segít nekünk, nézőknek, hogy pontosan megtaláljuk, amit keresünk, legyen az egy klasszikus irodalmon alapuló, romantikus, bűnügyi film vagy egy beszélő állatos komédia.

Utas toló 

Reggel mmunkába menet gyakran érezzük, hogy nem férünk el a tömegközlekedési eszközökön, pedig Budapesten még nem is olyan rossz a helyzet, mint mondjuk Japánban.

Az „utas toló”, azaz az „oshiyas” egy megszokott munkakör az ázsiai szigetországban. Ezeknek a személyeknek azért fizetnek, hogy segítsenek minél több embert felzsúfolni a vonatra úgy, hogy kívülről tolják őket, amíg az ajtók be nem csukódnak.

Szagbíró

Vannak cégek, amelyeknek termékei például az izzadság és az azzal járó kellemetlen szagok ellen küzdenek vagy a kellemetlen szájszag megszüntetésért felelnek, azonban ezeknek hatékonyságát fontos tesztelni. Az új termékek bevezetése előtt az ilyen cégek „szagbírókat” alkalmaznak, akik megszagolják az önkéntesek leheletét, lábát vagy éppen a hónalját.

Ez egy nagyon fontos munkakör, úgyhogy a szagbíróknak havonta át kell esniük egy felmérésen is, hogy a cég meggyőződjön arról, hogy munkatársaik szaglószervei még megfelelően működnek.

(Borítókép: Egy öltönyös ember a strandon. Fotó: GettyImages)