A világon egyre elterjedtebbek az alkoholt nem értékesítő kocsmák: Dublinban, Kelet-Berlinben és New Yorkban is nagy népszerűségnek örvendenek a szeszmentek vendéglátóhelyek, nemrég pedig Nagy-Britanniába is elért a trend: egy volt alkoholista megnyitotta az első hasonló krimót.

A függőséggel küzdők megsegítésére egy hónappal ezelőtt egy alkoholt nem áruló kocsmát nyitott az angliai Weymouth-ban egy gyógyulóban lévő alkoholista, Sam Watson. A bár hatalmas sikert aratott a helyiek körében, ami azt mutatja: egyre többen választják az egészséges, káros szenvedélyektől mentes életmódot.

A brit férfi azért döntött a krimó megnyitása mellett, mert egyetlen helyre sem tudott elmenni esténként, ahol ne kínáltak volna alkoholt, ez pedig kifejezetten megnehezítette a számára a leszokást. Végül Dry Dock néven nyitotta meg a kocsmáját, ahol a szeszesitalokon kívül minden megtalálható, ami egy átlagos kocsmához hozzátartozik, beleértve a darts-táblát, a biliárdasztalt és a zenegépet.

Watson szerint a bár nagyon népszerű lett a helyiek körében: non-profit alapon működik, a célja, hogy segítsen függőséggel, magánnyal és mentális problémákkal küzdő személyeknek. Ennek érdekében rendszeresen szerveznek különböző programokat, egészen karácsonyig.

„Még mindig az az elvárás, hogy ha egy bárban ülsz, akkor alkoholt kell innod, pedig a valóság az, hogy sokan nem ihatnak, vagy csak egyszerűen nem akarnak. Szóval nagyon jó idejönni, és nem érezni ezt a felesleges nyomást" – nyilatkozta egy vendég a BBC-nek.

(HáziPatika)

(Borítókép: Italozó fiatalok. Illusztráció: Getty Images)