A romantikus vígjátékok nagyon alulértékeltek, annak ellenére, hogy komoly érzelmi löketet adhatnak nézőinek.

A klasszikus romantikus vígjátékok legfőbb elemei a humor, a karakterek személyi fejlődése és happy end, azaz a boldog végkifejlet. Egy új kutatás szerint – amiről a Guardian számol be – ezek az elemek legek voltak ahhoz, hogy a kísérletben résztvevők 54 százaléka azt érezze, hogy megrekedt mindennapi rutinjában és többet kell felfedeznie az életből és motiváltabbak lettek, igaz a kutatás arra nem tért ki, hogy ezek az elhatározások vezettek-e az adott illető életmódjának megváltozásához, vagy csak egy pillanatnyi lelkesedést adtak.

Ezen túl a kutatásban résztvevők 42 százaléka egy romantikus vígjáték megnézése után szerzett elég bátorságot arra, hogy szakítson párjával.

A kikérdezettek 63 százalékának törték már össze a szívét és 62 százaléka érezte azt, hogy a romantikus komédiák nézése pozitív hatással lehet a gyógyulási folyamatra.

A kutatásban részvevők közül 48 százalékot nevettettek meg a filmek, 45 százalékuknak biztonságérzetet adtak, 41 százalékuknak átélhetőek voltak és 37 százalékuk szerint reményt kaptak a filmtől.

A megkérdezettek azt is elmondták, hogy melyik a kedvenc romkomjuk, így kiderült, hogy a Bridget Jones naplója, a Doktor Szöszi, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, a Holiday és a Koszorúslányok a legnépszerűbb filmek a témában.

„Kutatásunk kimutatta, hogy ezek a filmek valóban pozitív hatást gyakorolnak, és nemcsak könnyen átélhetőek, hanem mosolyt is csalnak az ember arcára. Bár némelyiknek a cselekménye valósághűbb, mint jó néhánynak, érdekes volt, hogy mennyire hatékonyak abban, hogy a nézők egy-két könnycseppet ejtsenek, majd továbblépjenek, és új fejezetet nyissanak az életükben” – nyilatkozta Julia Foye, a kutatás vezetője.

(Guardian)

(Borítókép: Két férfi sír egy moziteremben. Fotó: GettyImages)