A legtöbben nem is tudnak ezeknek a ritka lényeknek a létezéséről sem, de ha bántjuk őket, akkor milliós bírság is járhat.

Az állatok és növények pusztulásával egész ökoszisztémák mehetnek tönkre, épp ezért törvény írja elő azt, hogy mely élőlények számítanak védettnek, azaz mely fajok elpusztításáért jár pénzbírság. Az erről szóló rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett állatfajok között. Míg az előbbi csoportba 2000-től 50000 forintig terjed a természetvédelmi érték,

addig a különösen veszélyeztetett állatfajok esetében ez az összeg akár 1 millió forintra is rúghat. Ezúttal ebből a kategóriából válogattunk!

Csíkos szöcskeegér (Sicista subtilis)

A csíkos szöcskeegér a hátán végigfutó fekete sávról beazonosítható. Európa keleti és Ázsia nyugati részén él, Magyarországon ritka és fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint. Éjszakai életmódot folytat, így az ember nem igazán találkozik vele, különleges még abban a tekintetben, hogy a medvékhez hasonlóan téli álmot alszik.

Nyugati földikutya (Nannospalax (leucodon) hungaricus)

A nyugati földikutya kinézete nagyon furcsa, ám mivel a vakondhoz hasonlóan a föld alatt él, jellemzően nem találkozik az emberrel. Eszmei értéke 1 millió forint, az élőhelyét a mélyszántás és a csatornázás is veszélyezteti. Feltehetőleg mára mindössze néhány száz példány található hazánkban, de él egy kisebb populációja Újvidéken is. A fogai és feje segítségével ásott földalatti járatokban él, hallása és szaglása kiváló.

Túzok (Otis tarda)

A túzok a magyar fauna emblematikus állata. A dévaványai rezervátum és a Hortobágy 1 millió forint eszmei értékű kincse.

Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis)

A parlagi vipera alfaja, a rákosi vipera kizárólag Magyarországon fordul elő. Harapása fájdalmas, ám nem halálos. Nagyjából 500 példánya maradt, melyek mindegyike 1 millió forintot ér.

Rétisas, parlagi sas (Haliaeetus albicilla)

1-1 millió forintra büntetnek mindenkit, aki elpusztít egy rétisast vagy parlagi sast. Az óriási rétisasok akár 4-6 kilósak is lehetnek 240 centiméteres szárnyfesztávolsággal, de ettől parlagi rokonaik sem sokkal maradnak el.

Ezzel Magyarország legnagyobb ragadozó madarai. 

(Borítókép: Rétisas. Fotó: Anadolu Agency/Getty)