Egy utazás során sokat ad a hangulathoz, ha egy rendes, tiszta szálláson alszunk, ezért a szállás elfoglalása után érdemes leellenőrizni egy-két dolgot, hogy időben tudjuk jelezni a házigazdának.

Ne hagyjuk figyelmen kívül az apró részleteket”

– hívta fel a figyelmet Diana Cruz, aki nyaralóházak, illetve sok Airbnb-szállásként kiadott lakás nagytakarításával foglalkozik.

A szakértő azt javasolja, hogy három dolgot kell ellenőrizni egy szálláson, ha azok a helyek nincsenek kitakarítva, akkor pedig azonnal jelezzük a szállásadónak, hogy probléma van, és kérjünk egy takarítást. Ha ezt a szállásadó elmulasztja, akkor pedig érdemes panaszt tenni az Airbnb-nél.

Lepedő és ágynemű

Az első dolgunk az legyen, hogy a szépen megvetett ágyat feltúrjuk és megnézzük a lepedőt – írja Diana Cruz tippjei alapján a Drive Magazin.

Ezt azért érdemes megtenni, mert sokan nem cserélik le az összes ágyneműt. A szakértő így az utazóknak azt javasolja, hogy szagolják meg a huzatokat, hogy kellemes-e az illatuk, a szállásadóknak pedig azt tanácsolja, hogy érdemes sok, kimosott, kivasalt tiszta ágyneműt tartaniuk a szállás egyik zárható szekrényében, ami meggyorsítja az ágynemű cserét. Ugyanez jó tanács a törülközőkre, konyharuhákra nézve is.

Kosz az ágy alatt

Érdemes benéznünk az ágy és a kanapé alá is. Sok szálláson kisebb porcicák, akár hajszállak is vannak. Előfordul sajnos azonban az is, hogy az előző vendégek szemete szemez majd velünk.

Ez azért lehetséges, mert sok szállásadó csak ott takarít, ahol látványos, ha kosz van, az ágy alatt vagy éppen a kanapé alatt pedig nem foglalkozik a porral és a szeméttel. Cruz itt is azt javasolja, hogy szóljunk a szállásadónak, hogy takarítson ki.

Fürdőszoba

Diana Cruz szerint, ha a fürdőszobában bárhol találunk szappan-, sampon- vagy fogkrémfoltot, hajszálat vagy épp szemetet, hívhatjuk is a szállásadónkat.

Érdemes átnézni a polcokat is és ha találunk bármi szennyeződést, az azt jelenti, hogy nem voltak elég alaposak a takarítók. Ennek fényében pedig készüljünk arra, hogy a wc sem lesz a legjobb állapotban, még akkor sem, ha elsőre akár tisztának is tűnhet.

Cruz még azt is elárulta, hogy a tiszta lakás megtartása a biztos módja szerinte annak, hogy a vendégek elégedettek és akár visszajáróak legyenek. A lakások kiadói azonban nem csak bevételtől esnek el, ha gyenge minőségű szállást kínálnak. Amennyiben nem tartják be a takarítási előírásokat: figyelmeztetést, felfüggesztést és akár fiókeltávolítást is kaphatnak.

(Drive magazin)

(Borítókép: Egy férfi benéz az ágy alá. Fotó: GettyImages)