A közúti közlekedésben résztvevők számára elengedhetetlen a KRESZ szabályainak pontos ismerete. Azonban vannak olyan specifikus szabályok, amelyek sokak számára kevésbé ismertek, és nem egyértelműek. Alább bemutatjuk négy, gyakran mellőzött szabályt, melyek ismerete és betartása nemcsak a büntetések elkerülése érdekében, de a közlekedés biztonsága szempontjából is létfontosságú.

1. Hangjelzés alkalmazása

A KRESZ szerint lakott területen belül csak akkor szabad hangjelzést adni, ha balesetveszély fenyeget, és annak elhárítása érdekében kerül rá sor. Emellett a szabályzat egy gyakran figyelmen kívül hagyott pontja hozzáteszi: lakott területen kívül, előzési szándék kifejezésére is használható a duda. Azonban érdemes tudni, hogy stresszlevezetés vagy más indok nélküli dudálás szabálytalan.

2. Buszok elengedése megállóból

Amikor egy busz elindulásra készül a megállóból, sok járművezető nem tudja, hogy milyen kötelezettségei vannak. A KRESZ egyértelműen fogalmaz: lakott területen belül, ha egy menetrend szerint közlekedő autóbusz, trolibusz, iskolabusz vagy gyermekeket szállító autóbusz elindulási szándékot jelez, a mellette haladó járművezetőnek - amennyiben ezt hirtelen fékezés nélkül megteheti - lassítania, szükség esetén pedig megállnia kell, hogy a busz elindulhasson.

3. Villamos elsőbbsége

Bár sokan azt gondolják, hogy a villamosnak minden helyzetben automatikus elsőbbsége van, a KRESZ néhány kivételt is megfogalmaz. Például a gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak a villamossal szemben is elsőbbsége van. Ezen kívül a villamosnak nincs elsőbbsége, ha az úton Elsőbbségadás kötelező vagy Állj, elsőbbségadás kötelező tábla található.

3+1 Kerékpárosok átkelése gyalogosátkelőhelyen

A gyalogos átkelőhelyek biztonságos használata elengedhetetlen nemcsak a gyalogosok, hanem a kerékpárosok számára is. A rendőrség és a KRESZ 54. § 4. bekezdése is egyértelműen fogalmaz: a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.

Sajnos a mindennapokban gyakori esettel találkozhatunk, amikor gépjárművezetők, különösen kanyarodás közben, a legnagyobb körültekintéssel is alig észlelnek egy hirtelen, le nem szállva a biciklijéről átszelő kerékpárost. Ez a gyakorlat nemcsak szabályellenes, de jelentős balesetveszélyt is rejt magában. 

(Borítókép: Kerékpáros helyesen halad át a gyalogosátkelőhelyen. Illusztráció: Getty Images)