A szerecsendió, egy régóta ismert és kedvelt fűszer, amely évszázadokon keresztül nagy népszerűségnek örvendett nem csak Európában, hanem a Közel-Keleten is. Nemcsak ízletes, de gyógyászati hatásairól is ismert, ráadásul hosszú időn keresztül különösen ritka volt. A 19. század előtt ez a különleges fűszer kizárólag az indonéziai Maluka-szigeteken volt megtalálható. Az IFL Science cikke bemutatja, hogyan vált ez a fűszer ma már széles körben elérhetővé és ismertté.

A szerecsendió azonban nem csak a gasztronómiában játszik szerepet. Egy kevésbé ismert tulajdonsága a közelmúltban, egy TikTok kihívás, a "#nutmegchallenge" révén került ismét előtérbe. A fűszer miriszticin nevű vegyületet tartalmaz, ami más növényekben is fellelhető, ám a szerecsendióban található a legnagyobb koncentrációban.

@302rican._ #nutmegchalllenge #fypシ #fyp ♬ original sound

Ennek az anyagnak az a sajátossága, hogy az emberi szervezetben olyan vegyületekké alakul át, amelyek befolyásolják a központi idegrendszert. A miriszticin hatására növekszik a noradrenalin nevű neurotranszmitter szintje a szervezetben, ami számos fizikai tünetet is előidézhet.

Túlzott bevitel esetén a szerecsendió hallucinációkat, hányingert, zavartságot és még súlyosabb tüneteket is okozhat, akár görcsök, kóma, vagy extrém esetben halál formájában.

Ez az információ azonban nem tekinthető újdonságnak. Már a 16. században a keresztes lovagok a szerecsendió használatával próbáltak menedéket találni a hosszú útjuk során tapasztalt kimerültség és lábfájdalom ellen.

Bizonyos teóriák szerint Nostradamus is a szerecsendió hatása alatt állva készítette el híres jövendöléseit a 16. században.

Miközben a szerecsendió mindennapi fogyasztásra alkalmazott mennyisége nem elegendő a pszichotróp hatások kiváltásához, fontos az óvatosság.

Legalább két teáskanálnyi mennyiség lenne szükséges az efféle hatások előidézéséhez, de a szakértők komolyan figyelmeztetnek ennek veszélyeire.

A pszichotróp tünetek kiváltásának potenciális kockázatai nagyobbak, mint az élmény, amit nyújthat, ezért érdemes óvakodni a túlzott beviteltől.

Forrás: Házipatika

(Borítókép: Nostradamus. Fotó: Getty Images)