A labdarúgó-vébék történetében először három kontinens hat országában rendezik meg a 2030-as világbajnokság mérkőzéseit.

Spanyolország, Portugália és Marokkó rendezi a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot, de az első három mérkőzésnek – a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsának döntése nyomán – Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont.

A FIFA ezen az eseményen ünnepli az első labdarúgó vébé 100 éves jubileumát. 

A dél-amerikai rajt után a torna Marokkóban, Portugáliában és Spanyolországban folytatódik, az ő közös pályázatuk maradt egyedül versenyben. A centenáriumi vb így három földrészen zajlik majd, amire korábban még nem volt példa.

A nyitómeccsnek és egy nagyszabású ünnepségnek az uruguayi Montevideo város stadionja, az Estádio Centenário ad otthont, ahol a legelső, 1930-as vébé kiemelt találkozóit, egyebek mellett a két elődöntőt és a döntőt is lejátszották. Egy-egy meccs pedig Argentínának és Paraguaynak is jut. 

A FIFA és főként annak első embere, Gianni Infantino azzal indokolta a szokatlan döntést, a három kontinens hat országára kiterjesztett világbajnokság ötletét, hogy ezzel is a labdarúgás társadalmi és kulturális összetartó erejét szeretnék hangsúlyozni. 

(MTI)

(Borítókép: A 2030-as labdarúgó vébé bejelentését ünneplő esemény Dél-Amerikában. Fotó: Marcelo Endelli/Getty)