Az emberi felelőtlenség és gondatlanság újabb példáját láthatjuk: nem elég, hogy a Földön rengeteg szemetet hagyunk magunk után, most az űrben folytatjuk. Elgondolkodtató, hogy ahova csak az ember „beteszi” a lábát, ott kárt is tesz.

Az űrszemét: költséges és veszélyes

Először sújtottak bírsággal egy amerikai műholdas szolgáltatót az űrben hátrahagyott szemét miatt. A Dish nevű szolgáltató egy műholdjának nem megfelelő kezelése miatt került kellemetlen helyzetbe, melyért 150 ezer dollárt, azaz több mint 56 millió forintot kell fizetnie.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) megállapította, hogy a Dish cég nem tudta rendesen leállítani a 2022-ben pályára állított EchoStar-7 nevű műholdját. Ennek következtében a műhold működési élettartamának végén, az előírt magasságnál alacsonyabban került, ami nem csupán az űrszemét problémáját veti fel, de az űrhajókra is veszélyt jelenthet.

Még 2012-ben, a Dish vállalta, hogy a leselejtezett műholdat 300 kilométerre a működési keringési pályája felett helyezi el. A tervek azonban nem jöttek össze: az üzemanyaghiány miatt végül csak 120 kilométeres magasságban hagyták az eszközt magára.

A magyar ég alatt is veszélyben

Talán még emlékeznek rá, de 2009-ben Magyarország is szemtanúja volt egy hihetetlen űrbéli eseménynek. Ekkor egy 789 kilométeres magasságban, elképesztő, 42 ezer kilométer/óra sebességgel összeütköző műhold roncsai veszélyeztették hazánkat. Az ütközés során egy használaton kívüli, 900 kilós orosz katonai kommunikációs műhold, a Cosmos–2251 darabjai záporoztak le a Föld felé, pályájuk éppen Magyarország felé haladt.

A NASA hivatalos becslése szerint az űrkarambol eredményeként keletkezett törmelék legalább 1000, négy centiméteresnél nagyobb sok apróbb roncsdarabokból állt. Ilyen óriási sebességgel, még a kisebb roncsdarabok is súlyos károkat okozhatnak.

Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára szerint:

A nagyobb, ellenállóbb műholddarabok meteoritként csapódnak be. Ha lakott területre esnek, autótól tetőszerkezetig mindent megrongálhatnak.”

Bár Magyarországon eddig még nem szenvedett emberi sérülést senki az űrből érkező tárgyak miatt, a 1995-ös meteorhullás Kaposvár városát csak hajszállal kerülte el.

Ez a régebbi eset is rávilágít, milyen fontos az űrtevékenységek során a körültekintés és felelősség. A Dish esete nem az első, és sajnos valószínűleg nem is az utolsó, de reméljük, hogy az ilyen események ráirányítják a figyelmet az űrszemét problémájára és az ezzel járó veszélyekre. Ahogyan a Földön, úgy az űrben is felelősséggel tartozunk környezetünkért.

(Borítókép: Világűrben lévő szemetek. Illusztráció: Getty Images)