A legújabb változások miatt mostantól lassabban száguldanak a mentőautók az utakon, de az okukat ismerve az OMSZ reméli, hogy kevesebb baleset fog történni a jövőben.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nemzetközi példákat követve meghökkentő döntésre jutott: önkéntesen sebességkorlátozást vezetnek be a mentőautókra. Míg korábban azt hittük, hogy a mentőknek minden perc számít és a gyorsaság életeket menthet, az utóbbi idők balesetei mást mutatnak.

A döntés célja egyszerű: a közlekedés biztonságának és balesetmentességének elősegítése. Az új szabály értelmében a mentőautók szirénázva is csak legfeljebb 30 km/h-val léphetik túl az adott útszakaszon megengedett sebességet. Tehát, ha egy 50 km/h-s korlátozás van érvényben, a mentők maximum 80 km/h-val közlekedhetnek. Autópályán pedig nem haladhatják meg a 160 km/h-t. Még piros lámpánál is korlátozva vannak: ott csupán maximum 30 km/h-s sebességgel haladhatnak át.

Az OMSZ közleményében hangsúlyozta, hogy a mentők által okozott balesetek szakértői elemzése alapján, ha a mentőautók több mint 30 km/h-val haladnak a megengedett sebességhatár felett, az drasztikusan növeli a súlyos balesetek kockázatát.

Ezen kívül a gyorsabb haladás nem feltétlenül növeli a mentés sikerességének esélyét olyan mértékben, mint korábban gondolták. Jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon, és ezt a számot mindenképpen csökkenteni kell – írta meg az Origo

(Borítókép: baleseti helyszínelés. Illusztráció: Getty Images)