Húsz évvel ezelőtt, 2003. október 16-án hunyt el a magyar sporttörténelem egyik legsikeresebb alakja, a legendás Papp László, avagy Papp Laci. Nevét ma sportaréna viseli, egykori otthonát emléktábla díszíti, május óta pedig viaszfigura is gondoskodik a sportember emlékének halhatatlanságáról a Madame Tussauds Budapest produkcióban.

Focista akart lenni

Az alábbi fotó készítésekor Papp Laci még igen fiatal, alig nyolcéves volt, és egyáltalán nem a boksz járt a fejében.

„Évekkel később ment le először a barátaival a bokszterembe, ahol jól el is verték őket. Azt mondta az edző, hogy aki ezek után visszajön, abból bokszoló lesz. Na, az édesapám nem ment vissza, őt inkább a futball érdekelte. 14-15 éves lehetett, amikor az ipari iskolában az egyik osztálytársa lecsábította újra a terembe, komolyabban pedig csak 1945 után, vagyis 19-20 évesen kezdett el a sporttal foglalkozni” – mesélte ifjabb Papp László.

Érintetlenül sorakoznak az érmek a vitrinben

Papp Laci érmekkel a nyakában – amatőrként a sportoló három olimpiai aranyat, két Európa-bajnoki és hét magyar bajnoki címet szerzett, profiként pedig hatszor védte meg Európa-bajnoki címét és veretlenül vonult vissza.

„Minden trófeáját nagy becsben őrzöm, azok ugyanúgy állnak a vitrinben, ahogyan édesanyám elhelyezte őket. Édesapám büszke volt ezekre a győzelmekre, szívesen emlékezett vissza rájuk. A Helsinkiben szerzett olimpiai aranyára volt talán a legbüszkébb, azt mondta, hogy azért nagyon megküzdött, de természetesen az ’56-os olimpia Melbourne-ben sem volt könnyű számára az otthoni események miatt” – mondta ifjabb Papp László.

Viaszfigura őrzi emlékét

A Madame Tussauds Budapest produkciója 2023. májusában nyitotta meg a kapuit 51 figurával. Köztük van a magyar sport kiválósága, Papp László is. A megnyitón a figura mellett ott állt ifj. Papp László is.

„Sokat dolgoztunk édesapám viaszmásán, segítettem az alkotók munkáját, amivel tudtam, a beállása végül tökéletes lett. Nagyon különös érzés őt ilyen formában viszontlátni. Hamarosan elviszem a feleségemet, a két fiamat és az ő párjukat is, meg az két unokámat a Madame Tussaudsba, hogy ők is átéljék ezt a különleges élményt”

Minél teltebb a kalász, annál mélyebbre hajlik

Apa és fia 1996-ban – a két Papp mindig jól megértette egymást.

Hogy mit tanultam tőle? Az a híres mondása jut először az eszembe, hogy a »minél teltebb a kalász, annál mélyebbre hajlik«.

Bármit is ért el az életben, édesapám mindig is szerény, alázatos ember maradt. Mindenki szerette. Közvetlen és barátságos volt - ha valaki ismeretlenül megállította az utcán, pár perc múlva már olyan kedélyesen beszélgettek, mintha örökké ismerték volna egymást. Sok élménybeszámolójára elkísértem, ilyenkor láttam, hogy mennyire intelligensen kezeli ezeket a helyzeteket” – emlékezett vissza a bokszoló fia.

Papp László soha nem várta el a gyermekétől, hogy kövesse őt a ringbe, bár néhány edzésre azért elvitte, hogy ha kell, meg tudja védeni magát.

Születésnap – együtt

1991-ben még együtt ünnepelte a születésnapját Papp László és imádott felesége, Papp Lászlóné Kovács Erzsébet.

„Édesanyám 2015-ben hunyt el. Ők ketten mindig nagyszerűen kiegészítették egymást. Sportvezetőként édesapám sok időt töltött külföldön, mindig nagyon vártuk haza.”

(Borítókép: Papp László. Fotó: PA Images Archive/Getty)