Az állatok védelme természetesen egész évben lényeges feladat, de a hideg évszak beköszöntével még fontosabbá válik, hogy kedvenceinkről és a hazai vadállományról felelősen gondoskodjunk. Íme 7+1 tipp, hogy télen is felelős állattartók legyünk!

1. A kullancsok nem alszanak téli álmot

A nyári kánikula elmúltával újra felélednek a kullancsok, a prevencióra ilyenkor nagyon oda kell figyelnünk! Ha kullancsot talál az állat bundájában, azonnal (vagy legalább néhány órán belül) szedje ki – ezzel nagy eséllyel megelőzheti a fertőzéseket.

2. Bunda-kérdés

Érdemes kisállataink bundáját is megfelelően előkészíteni a télre, hiszen a szőrük az, ami elsődlegesen megvédheti őket a cudar időjárási viszonyok között! Ilyenkor már ne nyírjuk meg túlságosan a kutyák szőrét, hagyjuk hosszabb fazonra.

3. Immunerősítés

Itt az idő felkészülni a hidegebb hónapokra: kutyáink-macskáink kondiját kicsit megerősíthetjük, sétáljunk sokat a kutyákkal és a macskákat is levegőztessük, illetve a madáretetőket is rendbe rakhatjuk a téli szezonra.

4. Madáretetés okosan

Etetéskor figyeljünk arra, hogy csak télen szabad magokat kitenni szárnyas barátainknak, költési időszakban azonban már tilos, mert a fiókák a magokat nem tudják megemészteni és éhen halhatnak. Ha elkezdi egy helyre odaszoktatni a madarakat, akkor egész télen folytassa az etetést, mert hozzászoknak a biztos táplálékforráshoz.

5. Mit ehetnek a madarak?

Íme a felsorolás: fekete napraforgót, cirokmagot, kölest, fenyőmagot, lenmagot, muhart, diót, natúr mogyorót, fekete diót, szezámmagot, kukoricadarát, búzát, csipkebogyót, almát, körtét, szőlőt, csirkemájat, csirkeszivet, marhafaggyút, sótlan szalonnát, főtt rizst, főtt tésztát, túrót.

6. Meglepetés az avar alatt

Az avar a hamarosan elvermelő sündisznók egyik legnagyobb barátja és búvóhelye. Fontos, hogy semmiképp se égessük el, hiszen szívesen behúzódnak ide a tüskés kisállatok.

7. Figyeljünk, mit eszik a kutya!

Kutyáinkra ősszel fokozottan oda kell figyelnünk, hiszen a lehullott dió és a szőlő, mazsola csábító csemegének tűnhet számukra, ám akár a halálukat is okozhatja, ha megakad a torkukon. 

+1 Vadveszély az utakon

„Az állatvilágba nem csak kiskedvenceink, de a hazai vadállomány is beletartozik. Szarvasbőgési szezonban érdemes sokkal jobban odafigyelni az utakon, ráadásul sok faj idei kicsinye most válik önállóvá, ők még tapasztalatlanabbul közlekednek, valóban nem árt tehát az óvatosság” – tanácsolja a Noé Állatotthon szóvivője, Schneider Kinga.

Októberben jön a kutyás konferencia

Az állatvédelem legégetőbb kérdéseit vitatják meg szakértők társkiadványunk, Az én kutyám által rendezett DOGZ konferencián, október 28-án. Az Indamedia támogatásával létrejövő rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek, és személyes ismeretségekre tegyenek szert.

3 kiemelt témakör 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével. Ha érdekli a konferencia, ide kattintva megtekintheti a programot, és tud jegyet vásárolni.

(Borítókép: Kutya napszemüvegben az őszi avarban. Illusztráció: Rebecca Richardson/Getty)