Önnel is előfordult, hogy színesre szerette volna cserélni a felmosórongynak a fejét, ám a boltban szinte semmilyen más lehetőséget nem talált a fehéren kívül? Bár az interneten ma már a szivárvány minden színében elérhető a pamutból készült vagy mikroszálas takarítási eszköz, nem véletlen, hogy a gyártók legtöbbje a fehéret részesíti előnyben. Mutatjuk, miért!

Sárga, zöld, vörös, kék – és még ennél is tovább sorolhatnánk azokat a színeket, amelyekben az interneten felmosófejet lehet vásárolni. A régi időkben azonban csak fehérben lehetett kapni belőle, a boltokban pedig ma sem sűrűn találni színeset ebből az eszközből. Ha már ön is próbált feleslegesen keresgélni a szupermarketek polcai között, vagy egyszerűen csak kíváncsi arra, hogy a legtöbb felmosófejet miért fehérben gyártják, mi most eláruljuk:

a fehér szín segít észlelni a szennyeződéseket, foltokat vagy elszíneződéseket a felmosófejen, jelezve, ha tisztításra vagy cserére van szükség.

via GIPHY

Egyszerűen tehát higiéniai szempontból gyártják a legtöbb felmosófejet fehérben, a színes változatokon ugyanis nehezebben vehetők észre a különböző szennyeződések, így a sokadik használatkor csak rontunk a helyzeten: bár látszólag feltöröljük a piszkot, a rongyra rakódott mikrobákat visszajuttatjuk a járókőre, padlóra, így valójában csak koszosabbá tesszük a lakásunkat, a kúszó-mászó kisbabánkat pedig fokozott fertőzésveszélynek tesszük ki.

Tisztítsa megfelelően

Ha a felmosófej elszíneződött és szennyeződések vannak rajta, nem muszáj azt egyből újra cserélni, hiszen egyszerűen kitisztítható. Ehhez bőséges mennyiségű fehérítőt vagy ecetet kell adni egy vödör forró vízhez, majd a fejet fél óráig kell áztatni benne. Ezután a folyamatot érdemes még kétszer megismételni, hogy meggyőződjünk róla: a felmosófej ismét higiénikus.

Bár sokan a rongyot eleve egy vödör vízben tartják és csak előkapják, ha éppen szükség van rá, ez az, amit semmiképpen se tegyünk! Ha ugyanis túl sokáig ázik, a nedvesség miatt penészgombák és baktériumok telepedhetnek meg rajta. Ha a leírás szerint biztonságos, a femosófejet mosógépbe is tehetjük, ebben az esetben a 90 fokos tisztító mosás az ajánlott, bár közel sem környezetkímélő megoldás. Cserére pamut felmosófej esetén nagyjából 50 használat után van szükség, míg a mikroszálas fejekek akár 400 használatot is kibírnak, ha megfelelően tisztítjuk azokat.

A színeknek jelentése is lehet

Ha nem otthoni felmosásról, hanem ipari tisztításról beszélünk, nem véletlen, hogy a takarítók különböző színű felmosófejekkel dolgoznak. A sárga szín a száraz, portalanításra és polírozásra használt fejet jelöli, a piros a mellékhelyiségek, a kék az üvegfelületek, a zöld pedig az általános felületek tisztítására használt eszközöket. Hasonló színkódokat otthon is alkalmazhatunk, ha nem szeretnénk a wc-helyiségben használt felmosórongyot a konyhában használni.

(Borítókép: Fehér fejű felmosórongy. Illusztráció: Getty Images)