A Kanári-szigeteken a szokatlan és rendkívüli hőség miatt felfüggesztik az oktatást az iskolákban.

A tartományi kormány oktatásért felelős tanácsosa, Poli Suárez elmondása szerint több Kanári-szigeteki iskola kért segítséget tőlük, hogy ideiglenesen függesszék fel az oktatást, ugyanis az intézmények nem tudnak megfelelően küzdeni a hatalmas hőség ellen. 

Ezért kerül sor az iskolabezárásokra

Az utóbbi időszakban már többen rosszul lettek az osztálytermekben, ugyanis az oktatási intézmények többsége nem alkalmas arra, hogy megbirkózzon a tartósan magas hőmérséklettel a termekben. A döntéshozók azt is figyelembe vették, hogy a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) a hőmérséklet további növekedését prognosztizálta a térségben a következő napokban, ráadásul erdőtüzek kialakulása sem kizárt. A jövőben ki fognak dolgozni egy forgatókönyvet a hasonló helyzetekre, ugyanis várhatóan egyre gyakoribbá válnak a szokatlan hőhullámok.

Távol áll a megszokottól a jelenlegi időjárás

Az Atlanti-óceánban, Afrika partjaihoz közel fekvő szigetcsoporton szokatlannak számít az ilyen mértékű forróság az évnek ebben az időszakában. A hőség miatt továbbra sem tudták megfékezni a fővárosnak is otthont adó Tenerife szigetén a múlt hét csütörtökön fellángolt erdőtüzet, amelynek következtében háromezer embernek el kellett hagyni otthonát. Ugyanezen a területen még augusztusban volt a sziget történetének egyik legnagyobb erdőtüze, amely 12 ezer ember evakuálásával járt. 

Az El Niño a felelős

Az El Niño egy ciklikusan (hozzávetőlegesen 2–7 évente) jelentkező éghajlati jelenség a csendes-óceáni trópusi térség középső és keleti részén. A trópusi tengeráramlásokkal és szelekkel áll összefüggésben. Kialakulására akkor lehet számítani, amikor a tengerfelszín hőmérséklete a szokásosnál több fokkal magasabbra emelkedik.

A jelenség végül drasztikus időjárási következményekkel jár az egész Földön, bizonyos régiókban szárazságot, míg máshol hatalmas áradásokat képes előidézni. Egyes kutatások, vizsgálatok rámutattak arra, hogy a globális felmelegedés hatására gyakoribbá válnak az El Niñók.

(hazipatika)

(Borítókép: „Iskola zárva” tábla. Illusztráció: Ayman Haykal/Getty)