Babona, vagy tényleg balszerencsés nap az, amikor péntek a hónap 13. napjára esik? Mióta és miért rettegnek az emberek ettől a naptól? Van, aki ezen a napon nem hajlandó repülőre, autóba ülni vagy üzleti tárgyalásokat folytatni, sőt olyan is akad, aki még az ágyból sem kel ki, de vajon nekik van igazuk? Most mindent megtudhat péntek 13-ról.

Meglepően sok embert érint a péntek 13-tól való félelem, a Portfolio által hivatkozott felmérés szerint a magyar lakosság kétharmada babonás, és a balszerencsét hozó hiedelmek közül a péntek 13-ban hisznek a legtöbben. Külföldön is hasonló a helyzet. Egy 2003-as amerikai felmérés szerint, amit a National Geographic tett közzé, az USA-ban nagyjából 20 millió ember van, aki komolyan alárendeli a napját a babona miatt félelemnek. Ez az NBC szerint 800-900 millió dolláros veszteséget jelent, minden péntek 13-ra eső munkanapon, mivel ezek az emberek nem mernek repülőre szállni, autóba ülni vagy éppen dolgozni az ilyen napokon.

A babonások pechére ráadásul elkerülhetetlen, hogy egy évben legalább egy péntek valamelyik hónap 13. napjára essen, igaz maximum egy évben három ilyen nap lehetséges.

Idén a mai a második ilyen nap január 13-a után. De miért pont ez a nap lett az, amitől félnek az emberek?

Honnan ered a péntek 13-tól való félelem?

Fontos leszögezni, hogy nincs biztos válasz arra, hogy honnan is ered a péntek 13-tól való félelem, de sok teória van született arról, hogy miért pont erre a napra esett a választás.

A legelterjedtebb legenda szerint IV. Fülöp, francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le és végzett ki több száz templomos lovagot, hogy megszerezze vagyonukat.

Az elég valószínű, hogy tényleg ezen a napon végezte a máglyán sok keresztes lovag a francia király parancsára, de az nincs bebizonyítva, hogy innen eredne a ma ismert babona.

Egy másik elmélet még tovább megy vissza a történelemben és azt állítja, hogy a félelem onnan ered, hogy Jézus Krisztust pénteken – nagypénteken – feszítették keresztre, azután, hogy a tizenkét apostollal – köztük az áruló Júdással – együtt, tizenhárman megvacsoráztak egy asztalnál. Ehhez kapcsolódnak még olyan teóriák, ami szerint a tizenhármas szám konkrétan Júdásra utal, amíg a péntek az Európában élő pogányok isteneknek szentelt napját jelöli. De hasonló szimbolika figyelhető meg az északi mitológiában is, ahol egy történet szerint Loki, a tréfacsináló isten hívatlan, tizenharmadik vendég volt egy valhallai vacsorán, ami végül egy tragikus halállal végződött.

Ez utóbbi babona még ma is tartja magát és sokan nem mernek egy tizenhárom fős társasággal egy asztalhoz ülni, így volt ezzel Franklin Delano Roosevelt, amerikai elnök és Napóleon is. Utóbbinak köszönhetjük a tizennegyedik (quatroziéme) intézményének létrejöttét, ami annyit jelent, hogy mindig volt egy ember a kastélyokban, akinek az volt a feladata, hogy amennyiben csak tizenhárman gyűltek össze egy asztaltársasághoz, akkor ő oda ült tizennegyediknek.

A 13 önmagában is rettegett

A triszkaidekafóbia a tizenhármas számtól való félelmet jelenti, amelyre a világ számos pontján felfigyelhetünk.

New Yorkban például a felhőkarcolók 80 százalékában nincs 13. emelet, de olyan felhőkarcolókban, ahol pedig van, ott sok esetben nem alakítanak ki irodákat vagy lakásokat. A londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletén például nincsenek kiadó irodák, hanem itt van az épület légkondicionálása.

Sok szállodában nincs 13-a számú szoba, a kórházakban nincs 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, sőt a babona elérte a memphisi repülőteret is, ahol nincs A13, B13 és C13 számú beszállókapu, ahogy New York állambeli Islip repülőterén sincs 13-as kapu, San Franciscóban pedig a 12. és a 14. sugárút közötti észak-déli irányú utcának nem akartak szerencsétlenséget hozó nevet adni, ezért Funston Avenue-nek keresztelték el.

Igaz, ne felejtsük el, hogy a péntektől jobban félhettek az ókorban és a középkorban, mint a 13-as számtól, ugyanis ez volt a kivégzések napja.

Van-e okunk félni ettől a naptól?

Az Allianz biztosító megvizsgálta az elmúlt 15 év kárstatisztikáit és összehasonlította az átlagos pénteki napok adatait a 13-ra eső péntekekkel

A vizsgálat alapján mind a gépjárművek, mind a lakások esetében átlagosan több kár történt a 13-ára eső, mint az átlagos péntekeken, és az összes többi nappal összevetve is kiemelkedő a péntek 13-i károk száma.

Egy korábbi hollandiai kutatás, azonban pont az mutatta ki, hogy egy átlagos pénteken 7800 baleset történik, ha péntek 13. van, akkor ez 7500-ra esik vissza, így nehéz megmondani, hogy valóban kell-e tartanunk ettől a naptól. Sőt az Allianz előbb idézett kutatása is kimutatta, hogy pénteki kárbejelentések száma egyébként csak a második a rangsorban, ugyanis a legtöbb kárt jellemzően hétfőnként jelentik be.

Sok pszichológus úgy gondolja, hogy az ember életében olyan sok a rejtélyes veszély vagy a stressz, hogy néha hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégiscsak van valami ok, esetünkben ez az ok pedig az, hogy a péntek 13-a szerencsétlen nap és ezért történnek vele kellemetlen dolgok.

Érdekességek péntek 13-ról

A rap szerelmeseinek mindenképpen balszerencsés péntek 13., ugyanis 1996, szeptember 13-án (pénteken) ölték meg Tupac Shakurt.

Viszont a filmek rajongói valószínűleg már kevésbé vetik meg ezeket a napokat, ugyanis Alfred Hithcock és egy péntek 13-i napon született, lehet emiatt is vonzódik annyira a thrillerekhez és horrorokhoz. Igaz, ez a magyarázat elvérzik ott, hogy Mary Kate és Ashley Olsen is péntek 13-án született és az ő alkotásaik korántsem illenek az előbb említett zsánerekbe. Olyan hírességek születtek még péntek 13-án mint Steve Buscemi, Julia Louis-Dreyfus vagy éppen Kate Walsh.

Arnold Schönberg nagyon babonás volt és teljesen biztos volt abban, hogy a tizenhármas számnak köze lesz a halálához. Az osztrák zeneszerző végül 76 évesen halt meg – aminek számjegyeit, ha összeadjuk 13-at kapunk (7+6=13). Halála napja július 13-ra esett, ami természetesen egy pénteki nap volt, ráadásul este 11 óra 47 perckor hunyt el, azaz 13 perccel éjfél előtt.

Egy másik történet egy 13 éves fiúról szól, akit 2010-ben, augusztus 13-án pénteken, 13:13-kor megcsapott a villám, egy tömött stadionban. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fiú enyhe égési sérülésekkel megúszta az esetet.

(Borítókép: Rettegő férfi. Fotó: GettyImages)