Az egyiptomi ásatások és kutatások során már sok érdekes dolgot találtak, de a mostani fogás még a tudósokat is meglepte.

Régészek az egyiptomi első dinasztiából származó Meret-Neith egyiptomi királyné síremlékét vizsgálták, amikor a különböző értéktárgyak mellett ráleltek több száz nagyméretű, bontatlan borosüvegre – derül ki a Science Alert cikkéből.

A becslések szerint Meret-Neith 5000 évvel ezelőtt élt és a tudósok szerint elképzelhető, hogy ő volt Egyiptom első női fáraója vagy királynéja Kr. e. 2950 körül. A régészek azonban nem tudták még biztosan meghatározni, így elképzelhető, hogy saját jogán volt uralkodó, de az is, hogy egy uralkodó párjaként számított befolyásos alaknak.

Az viszont biztos, hogy a Bécsi Egyetemen kutató Christiana Köhler és csapata a borosüvegeken kívül olyan feliratokat is találtak, amik miatt tudjuk, hogy Meret-Neith fontos hivatalokért, például a királyi kincstárért volt felelős.

A síremlék Meret-Neith sírja mellett, további negyven sírt foglal még magában, vélhetőleg a magas beosztású hölgy szolgáit és udvaroncait temették el mellette. Az ásatásokról készült képeket ITT tudja megnézni.

(Science Alert)

(Borítókép: Poros borosüvegek. Fotó: GettyImages)