Világszerte egyre elterjedtebb a négynapos munkahét. Már hazai vállalatok is vannak, ahol bevezették az új munkarendet. Íme néhány ország, ahol egyre elterjedtebb ez a formula.

A koronavírus-járvány alatt-miatt újra előkerült a munkahét lerövidítésének kérdése és egyre több országban mára el is terjedt ez a munkarend.

Belgium

Tavaly februárban a belga munkavállalók jogot nyertek arra, hogy a szokásos öt nap helyett négy napban teljesítsék a teljes munkahetet fizetéscsökkenés nélkül. A munkavállalók eldönthetik, hogy heti négy vagy öt napot dolgoznak-e, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet fognak dolgozni – egyszerűen csak kevesebb napba sűrítik a munkaidejüket.

Egyesült Királyság

A britek a Brexit óta kicsit mindenben máshogy kezdtek gondolkozni. Nemrég egy féléves kísérleti program indult országosan, amelynek a célja, hogy megvizsgálja a rövidebb munkaidő hatását a vállalkozások termelékenységére és a munkavállalók jólétére. A tavaly nyári kezdeményezést azóta meghosszabbították. 

Izland

Izlandon 2015 és 2019 között a világon a legnagyobb kísérleti projektet hajtották végre a 35-36 órás munkahét bevezetésére (a hagyományos 40 óráról lecsökkentve) anélkül, hogy a bérek arányos csökkentését érvényesítették volna. A tanulmány jelentős változást indított el Izlandon:

ma már a dolgozó lakosság közel 90 százaléka csökkentett munkaidőben vagy más munkarendben dolgozik.

Svédországban próbálkoztak a négynapos munkahéttel, azonban miután a kimutatott adatok alapján nem volt sikeres a program felhagytak vele, noha néhány cég megmaradt a formulánál.

Több európai országban jelenleg is zajlanak kísérletek, így például hazánkban is. 

(Borítókép: Dolgozók egy irodában. Illusztráció: 10'000 Hours/Getty)