A bérelt lakásban élés nemcsak a pénztárcánkat terheli meg, de az egészségünket is. Egy új brit tanulmány szerint a lakásbérlés hatása a szervezet öregedésére kétszer olyan erős lehet, mint a munkanélküliségé.

Egy friss brit tanulmány meglepő eredményekkel szolgált a lakásbérlés és a biológiai öregedés összefüggése kapcsán. Az IFL Science által hivatkozott kutatás szerint a bérelt lakásban élők szervezetét a bérlés kétszer annyira terheli, mint a munkanélküliség hatása.

A tanulmány készítői nemcsak a fizikai környezetet, mint a penészesedés vagy a lakás hőmérséklete miatti problémákat vették figyelembe. Megvizsgálták pszichoszociális aspektusokat is, így a magas bérleti díjakat vagy a túlzsúfolt életterekből eredő stresszt is. A kutatók ezeket az információkat összekötötték a válaszadók egészségi állapotára vonatkozó adatokkal, melyekhez vérmintákat is vettek a biológiai öregedés állapotának megállapításához.

A tanulmány szerint azok az emberek, akik bérelt lakásban élnek, gyorsabban öregednek biológiailag. Különösen károsnak bizonyult a bérlés, ha a lakók elmulasztották a bérleti díj fizetését vagy olyan környezetben éltek, mely kitéve volt a környezetszennyezésnek vagy más környezeti kihívásoknak.

A kutatók a tanulmányukban arra is rámutattak, hogy a rossz lakhatási körülmények jelentős hatással lehetnek az egészségre, gyorsítva a biológiai öregedést. Azonban hangsúlyozták, hogy ez a folyamat visszafordítható lehet, ami arra utal, hogy a lakáspolitikai változások pozitív irányú változtatást eredményezhetnek az emberek egészségi állapotában.

Forrás: Házipatika

(Borítókép: egy albérletben élő férfi szomorúan néz ki az ablakon. Illusztráció: Getty Images)