Három évvel ezelőtt úgy műtöttek ki egy tumort az agyából, hogy közben hegedűn játszott: a Londonban élő Dagmar Turner idén újra találkozott a megmentőjével.

Egy egész világ ámult azon a Londonban véghez vitt rendhagyó műtéten, amelynek során egy nő agyából úgy távolítottak el egy tumort, hogy ő közben hegedűn játszott. A nem mindennapi beavatkozásra azért vállalkoztak, hogy véletlenül se sértsék a nő agyának azon területét, amely a kéz finom mozgásáért és koordinációjáért felel. Ennek érdekében az operáció során végig monitorozták, hogy zenélés közben az agy mely területei aktívak. A műtét végül sikeres volt, az 57 éves Dagmar Turner jelenleg is a Wight-szigeti Szimfonikus Zenekarban játszik.

„Örökké hálás leszek az orvosomnak azért, amit tett. Annak a daganatnak nem kellett volna ott lennie” – mondta Dagmar Turner, amikor idén augusztusban visszanézte a műtétjéről készült felvételt az angliai Royal College of Surgeons épületében található Hunterian Múzeumban, ahol anatómiai mintákat őriznek. A nosztalgiavonatra felült vele egykori műtőorvosa, Keyoumars Ashkan professzor is.

„Amikor megláttam őt, csak mosolyogtam. Mindig megnevettet” – mondta az orvosáról Turner, aki nem sokkal a műtét után – dacára a mellékhatásoknak – újra színpadra állt, ám állandó fáradékonysággal kellett megküzdenie. Ashkan professzor előre figyelmeztette őt a lehetséges kellemetlenségre. Mint annak idején fogalmazott: „ha egy agydaganat eltávolítását követően minden működik, a páciensek valóságos eufóriát érezhetnek, ám a hosszú távon jelentkező problémák között kóros fáradékonyság léphet fel”. Ez a fáradékonyság a mai napig hatással van Dagmar Turner mindennapjaira.

„Dagmar állapotát nyilvánvalóan rendszeresen ellenőrzik és eddig minden rendben van. Szorítunk, hogy rendben is legyen és még sokáig játszhassa csodálatos, gyönyörű hegedűjátékait” – mondta Keyoumars Ashkan professzor.

Dagmar Turnert először 2013-ban diagnosztizálták lassan növekvő gliomával, miután zenélés közben rohamot kapott. A daganat ellen először sugárkezelést alkalmaztak, ám a tumor egyre agresszívabbá vált, így került sor a már említett műtétre 2020-ban.

(BBC)

( Borítókép: Dagmar Turner. Fotó: Getty Images)