Felavatták David Beckham élethű viaszszobrát a budapesti Madame Tussauds-ban. A világhírű sportoló és divatikon 183 centiméteres másának még az illata is olyan, mint a valódi Beckhamé.

Hatalmas várakozás övezte David Beckham viaszmásának érkezését a Madame Tussauds Budapestben. A szobrot egy vörös szőnyegre állították az interaktív kávézó részben, ahol az egykori focista szerelmesei szinte azonnal körülrajongták kedvencük élethű mását, miután lehullott a lepel. Kattantak a vakuk, készültek a szelfik, miközben a levegőt Beckham parfümjének illata lengte be, a szobrot ugyanis a sportoló saját márkás termékével fújták be.

"Egy ilyen figura elkészítése 40-50 millió forint, függően attól, hogy milyen kiegészítők, ruhák kerülnek rá, milyen a styling, illetve hogy az alanyon találhatók-e tetoválások” – kezdte a Velvetnek Óhidi Zsuzsanna, a Madame Tussauds operatív igazgatója. Miután David Beckham testét több mint 60 tetkó borítja, a készítőknek nem volt könnyű dolguk, ám ennek a szobornak az esetében nem kellett az összes testfestést lemásolniuk. „Tetoválásokból csak annyit készítenek el, amennyi a szoborra kerülő ruha alól kilátszik. Ariana Grande szobrán például az énekesnő szinte összes tetoválása felfedezhető, de Sissy hercegné testfestése is látható, amiről csak kevesen tudnak. Beckham esetében a kézfején és a nyakán található tetkók kerültek rá a szoborra, amelyet a sportoló egyik öltönyébe öltöztettek. A ruhákat és a kiegészítőket általában maguk az alanyok ajánlják fel a múzeumoknak" – árulta el Óhidi.

Ez sok esetben az órákra is igaz: bár David Beckham viaszmásán az exfocista valódi órájának csak egy replikája látható, addig George Clooney szobrán egy valódi Omega karóra található.

"A viaszmások haja, arc- és testszőrzete valódi emberi hajból és szőrből készül, a szálakat egyesével inzertálják a szobrokra a londoni műhelyben. A folyamat itt nem áll meg, van egy stúdió csapat, amely fodrászból, kozmetikusból, stylistból áll. A szobrok haját rendszeresen mosni kell, illetve sminkelik is azokat, hogy a megvilágításkor ne csillogjon az „arcuk”, „bőrük” – magyarázta Óhidi Zsuzsanna.

A Beckham-szobor 4-5 éve készült a prágai Madame Tussauds részére, a budapesti múzeum két hónapra kapta kölcsön, cserébe Penélope Cruz viaszmásáért.

„A szobrok szállítása során nagyon kell figyelni, hogy azok megfelelő hőmérsékleten legyenek. Emiatt egy, a transzferükhöz külön kifejlesztett dobozba helyezik a viaszmásokat, amelyek teherautón és repülőn is érkezhetnek” – fejtette ki a viaszmúzeum operatív igazgatója. A hőmérsékletet a kiállítótermekben is 23-24 fok között kell tartani, hogy a szobrok állaga ép maradjon. Ez a hőmérséklet a kültéri figurák esetében eltérő lehet, azok ugyanis egy kicsit más anyagból készültek. A szobrok létrehozásához egyébként a gyertyakészítéskor használt viasz, illetve japán viasz egyvelegét használják, így egy erős, strapabíró anyagot kapnak.

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy 60 Celsius-fok az a határ, amely fölött ez az anyag olvadásnak indul, a szobrok ekkora hőmérsékleten már eldeformálódnak.

Madame Tussauds Budapest

A budapesti Madame Tussauds 2023. május 25-én, 2 ezer négyzetméteren nyitotta meg kapuit összesen 51 figurával, köztük világsztárok, magyar történelmi személyiségek, illetve híres uralkodók, politikusok és művészek viaszmásaival. A történelmi figurák készítésekor fennmaradt dokumentumokat használtak a készítők, így ezek a szobrok „csak” annyira élethűek, amennyire a rendelkezésre álló források alapján lehetnek. A magyar közönség körében az összes többi nemzethez hasonlóan a világsztárok másai a legnépszerűbbek, de az interaktív lehetőségeket is kedvelik. A Petőfi-szobornál található írógép például a mesterséges intelligencia segítségével kinyomtatható verset ír nekünk a begépelt szavak alapján, míg Munkácsy Mihály műtermében szintén az MI segítségével képet „fest” rólunk a világhírű magyar piktor szobra. A rendszer ehhez a művész ecsetvonásait, stílusát másolja le, hogy minél hűbben visszaadja Munkácsy kifejezésmódját. Mint azt a recepciónál megtudtuk, minden évben két-két új figurával készül a múzeum, ezeket a szobrokat minden alkalommal valamiért cserébe szállítják majd ide más kiállítóhelyiségekből. Hogy mely figurák legyenek ezek, azt a vendégek dönthetik el, ha jelzik a pultnál, hogy kiknek a viaszmásait látnák szívesen. A Madame Tussauds Budapest szórakoztató programokkal is készül: rögtön az idei évben Halloween alkalmából Éjszaka a múzeumban címmel szervez egy különleges estét. A szervezők ünnepi dekorral és ijesztgetésekkel készülnek.

(Borítókép: David Beckham. Fotó: Getty Images)