Vannak ételek, amiket nem is volna szükséges lejárati dátummal ellátni, ugyanis gyakorlatilag soha nem romlanak meg.

1. Méz

Sajnos nagyon sokaknál egy méz „élete” igencsak rövid: kibontják, esznek belőle kétszer vagy háromszor, amikor fáj a torkuk, majd a szekrény mélyére kerül, és amikor évek múltán újra szükség lenne rá, akkor inkább vesznek újat, ugyanis azt hiszik a méz a szekrény mélyén az évek alatt megromlott. Pedig ez egy nagy tévedés! Valójában a méz sosem romlik meg, persze a színe és az állaga változhat az évek során, de egyébként a minőségét ez nem befolyásolja.

2. Rizs

A rizsről is kevesen tudják, hogy nagyon sokáig eláll, és szinte megromolhatatlan. Sokan már nem használnák fel a főzéshez az évek óta a szekrény mélyén pihenő rizst, pedig az égvilágon semmi baja nincs.

3. Juharszirup

A juharszirupot azok közé az élelmiszerek közé sorolják, amelyek soha nem fognak megromlani. Ellenállnak olyan mikroorganizmusoknak, és penészgombáknak melyek más élelmiszereket simán megtámadnak. Ha a tetején megjelenik egy kis penész, akkor sem kell feltétlen megszabadulnia tőle, elég a penésztől megszabadítania. 

4. Só

Talán nem meglepetés – évezredek óta használják tartósításra, hiszen elvonja a nedvességet, és a Föld egyik legfőbb ásványi alkotója. A jódozott konyhasó azonban már nem ennyire strapabíró, körülbelül 5 évig áll el.

5. Röviditalok

Az alkoholos italok száraz, sötét, hűvös helyen tárolva tovább is elállnak, mint gondolnánk. Sok-sok összejövetelt kibírhat egy-egy üveg rum vagy vodka, ha megfelelően tároljuk, és bár az aromájából némiképp veszíthet, épp csak annyit, ami szinte észrevehetetlen.

6. Vanília kivonat

Az igazi vanília kivonat örökké megőrzi frissességét és aromáját. Mivel alkoholból készül sosem fog megromlani, azonban nagyon oda kell figyelni rá, hogy ha vanília kivonatot vásároljunk, akkor mindenképpen csak eredetit vegyünk, mert a többi bizony képes megromlani.

(Borítókép: Konyhasó. Illusztráció: Sabina Iliescu / 500px/Getty)