A hungarikumok sorában új csodákat köszönthetünk: mostantól a lángost és a székelykaput is büszkén nevezhetjük magyar kincsnek!

A lenyűgöző ácstechnikával készült, és a középkori kapuk örökségét viselő székelykapu mostantól a hungarikumok rangos sorában foglal helyet! Ez a 17. századi alkotás, melyet elképesztő faragott díszítések és a kiskapu feletti kaputükör tesz különlegessé, Székelyföld igazi büszkesége.

A magyarság büszkeségei között nem csak a művészetek képviseltetik. A mindenki által imádott lángos – amely külső olajos ropogósággal és belső puhaságával hódít – most már hungarikumként is fogyasztható. És ki ne szeretné azt a mennyei kombinációt, amikor reszelt sajttal, tejföllel és esetleg fokhagymával koronázzuk meg? A választék pedig annyira széles, hogy mindenki megtalálja a kedvére való finomságot, legyen az édes vagy sós!

Nem szabad megfeledkezni a bokortanyáról sem! Ez a különleges tanyatípus, mely a 18. században vette kezdetét a Nyírség szívében, most a hungarikumok elit körébe került. De még nincs vége! A zselici hársméz, amelyet a somogyi hárserdőkben évszázadok óta készítenek, szintén csatlakozik e csodálatos listához.

A Hungarikum Bizottság friss döntése alapján a Hungarikumok Gyűjteménye már 89 kincset sorol fel, míg a Magyar Értéktárban nem kevesebb, mint 152 nemzeti értékkel büszkélkedhetünk – így számol be róla az AM legújabb közleménye.

(Borítókép: Székelykapu. Illusztráció: Getty Images)