Nem kell a fél világot bejárni ahhoz, hogy egy igazi „börtönparadicsomot” találjunk: Norvégia délkeleti csücskében, egy karnyújtásnyira a svéd határtól rejtőzik egy olyan büntetés-végrehajtási intézmény, ahol a rabok szinte ötcsillagos körülmények között tölthetik büntetésüket.

Halden, a világ luxusbörtöne

A 2010-ben megnyílt Halden börtön az északi királyság második legnagyobb intézménye, 248–252 rabnak ad otthont, köztük gyilkosok, szexuális erőszaktevők, gyermekmolesztálók és drogcsempészek is itt töltik büntetésüket. Az itt elhelyezett rabok azonban nem szoronganak szűk, sötét cellákban vagy harcolnak rossz higiéniai körülményekkel: az egyenként 12 négyzetméteres „cellák” sokkal inkább hasonlítanak egy-egy komfortos apartmanhoz.

Összkomfortos cellák

Mindegyik börtöncellában külön fürdőszoba és WC található, a rabok kényelmes ágyakon pihenhetnek, valamint egy-egy síkképernyős televízió gondoskodik a szórakozásukról. Hozzátesszük, cellánként csak egyetlen bűnözőt rabosítanak, így osztozkodniuk sem kell.

Kikapcsolódási lehetőségek

A norvég börtönben sportolási lehetőségek, edző- és tornaterem, sziklamászó fal, imaszoba, koncerthelyiség, könyvtár, és temérdek más kikapcsolódási alternatíva biztosított a rabok számára. A fogvatartottak a látogatóikat is kényelmes körülmények között fogadhatják, sőt a látogatói házban akár napokat is eltölthetnek a hozzátartozóikkal.

Célja a visszailleszkedés

A sokakat felháborító, már-már luxusnak mondható börtönkörülmények kialakításával Norvégia célja egy olyan közeg megteremtése, amelynek működése a legjobban hasonlít a szabadon élő emberek közösségéhez. A rabok számára így sokkal könnyebb lesz a társadalomba való visszailleszkedés, ami a bűnözési arány további csökkentését szolgálhatja.

(Borítókép: Halden börtön. Fotó: Northfoto)