Málta márciustól teljesen betiltja a bérelhető elektromos rollerek használatát a rengeteg szabálysértés miatt. A tilalom nem érinti a magántulajdonban lévő elektromos rollereket.

A máltai közlekedési miniszter szerint a „tűrhetetlen visszaélések” miatt volt szükség arra, hogy a szigetországban teljesen betiltsák a bérelhető elektromos rollerek használatát márciustól. A legtöbb panasz a tengerparti városokból – ahol a legtöbb a turista – érkezett, ahol az összevissza lerakott rollerek elfoglalnak teljes járdaszakaszokat vagy akadályozzák a garázsokhoz, lakásokhoz való hozzáférést.

Az autósok számára is gondot okoz az eszköz, ugyanis számos balesetet okozott Máltán az, hogy a rolleresek nem a megfelelő úton, a közlekedési szabályokat betartva haladnak.

Ezzel a lépéssel Málta lesz az első európai ország, ahol ilyen drasztikus lépésre szánta el magát a kormány – írta meg a Reuters, emlékeztetve arra, hogy szeptemberben a francia fővárosból tiltották ki az eszközöket azután, hogy népszavazást tartottak a kérdésről.

Az elektromos rollerekkel kapcsolatos szabálysértések annyira gyakoriak, hogy a rendőrök számának egyik napról a másikra történő megemelése sem oldotta volna meg a problémát

– nyilatkozta a miniszter és hozzátette, hogy a magántulajdonban lévő e-rollerek használatát továbbra is engedélyezi a kormány, sőt különféle reklámokkal arra ösztönöznék az embereket, hogy saját elektromos járművet vásároljanak.

Egy helyi kerékpáros szervezet bírálta a döntést, mert úgy vélik, hogy a kormánynak nincsen politikai víziója és akarata a mikromobilitás szabályozására. Szerintük a tiltás helyett inkább az infrastruktúra fejlesztésével kellett volna csökkenteni a problémákat.

Ön betiltaná a bérelhető elektromos rollerek használatát Magyarországon?

(Borítókép: Elektromos rollert használó férfi. Forrás: GettyImages)