Habár a hőmérséklet a 24 fokot is eléri szombaton, az égbolt egész nap borús, az idő pedig csapadékos lesz. Ilyenkor nincs jobb, mint bekuckózni a lakásba, ám ha a sorozatnézésen túl más elfoglaltságokra is vágyunk, íme pár ötlet, amely az egész család számára szórakozást biztosít.

Mozi, étterem, bowling: általában ezek a legnépszerűbb esőprogramok, ám ha inkább otthon maradnánk, a négy fal között is számos szórakoztató tevékenység végezhető, pláne Halloween közeledtével. Alább összesen hét tippet adunk arra, hogyan dobhatja fel a családi hangulatot.

Faragjunk sütőtököt

Mindenszentek éjszakájának közeledtével mi lehetne jobb program, mint beszerezni egy sütőtököt és azt minél rémisztőbbre, netán valamilyen vicces vagy groteszk figurának kifaragni. Díszíteni is sokféleképpen lehet a tököket, legyünk kreatívak és a gyerekeket is hagyjuk alkotni.

Pörköljünk tökmagot

A faragásból származó magokat is felhasználhatjuk: az édes mézzel pirított magtól a sós változatokig sokféle ízesítést alkalmazhatunk. Használhatunk fűszerpaprikát és chilit is.

Kísérletezzünk új receptekkel

Ha már úgyis a konyhában vagyunk, az időnk eltöltésének egy nagyon jó módja lehet, ha új receptekkel kezdünk kísérletezni. A tök kivájt belső részét például kiválóan hasznosíthatjuk sütőtökkrémleveshez, amelyhez édes, illetve sós feltéteket is használhatunk. Kiváló választás például, ha egy lottyantásnyi tökmagolajjal, néhány szem pirított tökmaggal és egy kis tejszínhabbal tálaljuk az ételt, amelynek a készítésében a család minden tagja kiveheti a részét.

Gyűjtsünk és fessünk makkokat

A gyerekek számára az egyik legizgalmasabb program lehet, ha egy közeli erdőbe elmegyünk velük makkokat gyűjteni. Ebben a borús idő sem kell, hogy akadályozzon minket, majd a meleg lakásba visszatérve együtt készíthetünk hangulatos, őszi díszeket. Először süssük meg a makkokat, majd válasszunk hozzájuk különböző színű akrilfestékeket. A lekent makkokat kreatív módon elhelyezhetjük a lakás több pontján, esetleg virágokkal teli vázákat is kidekorálhatunk velük.

Készítsünk házi édességeket

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Csokit vagy csalunk nevű édességgyűjtő, halloweeni játékot. Ha ugyan hazánkban nem is annyira elterjedt szokás házról házra járni, hogy édességeket gyűjtsünk, saját magunkat is meglephetjük néhány házilag készített finomsággal. Egyszerűen csinálhatunk például karamellás almát, különféle pitéket vagy eltérő ízesítésű pattogatott kukoricát.

Kézműveskedjünk őszi falevelekkel

A makkok és a tobozok mellett jó, ha néhány levél is kerül az erdei kosarunkba, azokat ugyanis többféle kézműves alkotáshoz hasznosíthatjuk. A gyerekek biztos élvezni fogják, ha szárított leveles helykártyákat rakhatnak az asztalra terítéskor, de festékbe mártva nyomdaként is felhasználhatók, illetve őszi koszorúk is készíthetők belőlük, amelyeket Halottak napján a temetőbe is kivihet a család.

Alkossunk madáretetőt

Ha már úgyis az erdőt járjuk egy zsák makkért, fenyőtobozokat is gyűjthetünk, amelyeket alapos tisztítás után madáretetővé alakíthatunk át. Ehhez először mogyoróvajat kell kenni a tobozra, illetve a repedéseibe, majd az egészet belemártani egy csomag madármagba. Végül kiakaszthatjuk az ablak elé, a verandára vagy a kertbe, ezzel segítve a télen nálunk maradó madarakat.

(Borítókép: Karamellás almát készítő kislány az édesanyjával.. Illusztráció: Getty Images)