Bár több autógyártó is készített már roadstert, az MG brit autóipari márka volt az első, amely ezt elektromos formában valósította meg.

Az MG kínai tulajdonban lévő brit alapítású autóipari márka 13 év után egy új, elektromos Cybester sportautóval ünnepli a cég százéves fennállását. A Carl Gotham és londoni csapata által tervezett jármű a hagyományok és a modern dizájn tökéletes egyvelegét kínálja.

Vörös színben különösen lenyűgöző a Cyberster külleme, az elektromos pillangóajtók pedig extra vonzerőt kölcsönöznek neki. A belső térben vörös bőr kárpitozás és négy kijelző fogadja a vezetőt. A modell kétféle kivitelben készül: az egymotoros, 340 lóerős és 1920 kilogrammos változat 4,6 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára. Ezzel szemben a két motorral rendelkező, 540 lóerős verzió 3,2 másodperc alatt éri el ugyanezt a sebességet. Mindkét típushoz 77 kWh kapacitású akkumulátor tartozik, ami körülbelül 400 kilométer hatótávot kínál.

Az MG kiemelt figyelmet fordított az autó kormányrendszerére és kanyarstabilitására. Ezeknek a tervezésében segítette őket Marco Fainello, aki a Schumacher-korszak Ferrari Forma-1-es csapatának mérnökeként dolgozott és a Ferrari FXX mérnöki munkálatait is vezette. Ő volt felelős a futóművek optimális beállításáért.

Az új Cybester értékesítése 2024 nyarán kezdődik Európában. Bár hivatalos árakat még nem közöltek, a brit sajtó szerint az alapmodell ára 21,9 millió és 24,1 millió forint között, míg a csúcsváltozaté 26,3 millió és 28,5 millió forint között alakul majd.

Az autó egy előszériás modellje az MG 100. évfordulója alkalmából egy hét hónapos útra indult Londonból Sanghajig. Az autót Ross és Hugo Turner vezeti, akik több mint 16 ezer kilométert tesznek meg. Az út során számos országot érintenek, többek között hazánkat is. Franciaországon, Belgiumon, Hollandián, Németországon, Csehországon és Szlovákián keresztül haladva október 19-én érkeztek meg Magyarországra, Pannonhalma és Tata érintésével jutottak el Budapestre, a MG fővárosi kereskedésébe. Innen pénteken mentek tovább Visegrádra, majd Szentendre érintésével átkeltek a Megyeri hídon, kiruccantak Gödöllőre, és úgy érkeztek vissza Budapestre, ahol a város több, turisztikailag jelentős pontján is megjelentek.

Az autó még ma is látható hazánkban, ugyanis Ausztria felé véve az irányt több balatoni helyszínt is érintenek, köztük a csornai márkakereskedést, ahonnan Sopronon keresztül hagyják el az országot. Ausztrián, Spanyolországon és Olaszországon át a Közel-Keletig vezet az útjuk, majd Jordánián, Szaúd-Arábián, Kataron, az Egyesült Arab Emírségeken, Ománon, Indián, Thaiföldön, Malajzián, Szingapúron, Indonézián, Vietnámon és a Fülöp-szigeteken áthaladva érkeznek meg Shanghaiba.

A páros és az autó útvonala az esemény Facebook-oldalán követhető nyomon.

(vezess.hu)

(Borítókép: MG Cyberster elektromos sportautó. Getty Images)