Különböző színben pompázó levelek, hűvösebb, csapadékosabb idő: javában beköszöntött az ősz, az átmeneti évszak pedig magával hozta azt a különleges, friss illatot is, amit úgy szeretünk mélyen a tüdőnkbe szívni egy erdei séta során. Gondolkodott már azon, vajon mi okozhatja ezt a különleges aromát? Mi most eláruljuk!

Egyre jobban rövidülnek a nappalok, pontosan egy hét múlva az órát is át kell állítanunk, az idő pedig napról napra csípősebb, csapadékosabb. Pár hete a fák is hullajtani kezdték a leveleiket, ezzel pedig megváltozott a levegő: belengi egy ismerős, friss illat, amelyet bár mind szeretünk, csak kevesen tudjuk, pontosan mi is okozza.

Theresa Cummins, az Egyesült Államok Nemzeti Fenológiai Hálózatának (a fenológia a növények és állatok szezonális változásainak tanulmányozása – a szerk.) igazgatója szerint az ősz illata organikusnak, földszerűnek és némileg édeskésnek mondható, amely aroma kialakulásának egyik fő oka a növények és állatok, különösen a lehullott levelek és a baktériumok kifejezetten erre az évszakra jellemző, egymásra ható reakciója.

via GIPHY

Ahogy a leveleket a talajban és a környezetben lévő baktériumok elkezdik felemészteni és lebontani, illékony szerves vegyületek és más molekulák szabadulnak fel. Ez az, amit érzünk

– magyarázta Cummins. Hogy az orrunk hogyan képes érzékelni ezt a folyamatot az több, az évnek ebben az időszakában bekövetkező, időjárással kapcsolatos tényezőnek köszönhető. Az egyik ilyen tényező az ősszel tapasztalható szárazabb légköri viszonyok. A levegő alacsonyabb páratartalma miatt az emberi orral érzékelhető organikus molekulák könnyebben mozognak a levegőben, míg a nyári fülledtebb időszakban ezek az illatmolekulák jobban összekeverednek. Ahogy beköszönt az ősz és csökken a levegő páratartalma, a levegő kitisztul.

„Ilyenkor sokan mondják, hogy frissebb a levegő, élénkebbek, tisztábbak az illatok. Mindez azzal a ténnyel függ össze, hogy a levegőben ilyenkor kevesebb olyan szerves molekula található, amelyek között az orrunknak különbséget kell tennie” – fejtette ki a szakember. Hozzátette, a hűvösebb idő is szerepet játszik abban, hogy érezzük ezeket az illatmolekulákat, a hideg levegő ugyanis nem tud annyi nedvességet megtartani, mint a melegebb. Theresa Cummins szerint az ősz illata és más, az évszakkal összefüggő tapasztalatok mögötti tudomány megértése segít jobban megismernünk azt, hogy mit nyújtanak számunkra a növények, az állatok, és az egész ökoszisztéma.

„Ők felelősek a vizünk, a levegő megtisztításáért, ezzel élőhelyet biztosítva nemcsak nekünk, de az összes többi élőlénynek, állatnak és növénynek, amelyeket aztán táplálékként fogyasztunk. Tehát a természetben zajló folyamatok megbecsülése és megértése rengeteg közvetett, illetve a mindennapi életünk szempontjából fontos módokon az előnyünkre válik” – hívta fel a figyelmet Cummins.

(Borítókép: Fiatal pár lehullott levelek között. Illusztráció: Getty Images)