Egy magyar szakembernek is szerepe van benne.

Portugáliában, egészen pontosan a sinesi kikötőben különös új borerjesztési eljárást tesztelt a Van Zellers & Co. A vállalat százkét palacknyi bort süllyesztett a tengerfenék mélyére, hogy néhány hónapig szervek részét képezzék a tengeri ökoszisztémának. A terv működött: kagylók és egyéb élőlények tapadtak az üvegekre és a fémládákra, miközben a halak vígan úszkálnak a palackok között. A cég ezzel létesített egy különleges, víz alatti pincészetet.

A tengerfenék mélyén pihenő borokat – amelyeket a világon egyedülálló módon a víz alatt erjesztettek – november 16-án emelik.

Nem ez az első próbálkozás

Portugáliában ez az első alkalom, hogy az óceán fenekén érlelik a borokat, a módszer világszerte nem példa nélküli. A spanyol Borja Saracho már 2008-ban elkezdett kísérletezni hasonlóval. Az inspirációt egy 19. századi hajóroncsból előkerült pezsgők adták, amelyeket később csillagászati összegekért árvereztek el. Azóta Földközi-tengerben, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Brazíliában is kialakítottak ilyen víz alatti pincéket. 

Ezért lesz különleges a tengerben érlelt bor

A portugál pincészet vezetője, Francisca Van Zellers szerint a víz alatt tökéletes körülmények várják a palackokat a kevés fénynek és a stabil hőmérsékletnek köszönhetően, de nem mellékes az sem, hogy 12 méter mélységben gyorsabban érlelődnek a borok. Az érlelés következtében a borok aromája és íze is összetettebbek lesznek, gyümölcsös jegyei felerősödnek. 

Magyar szakértő is dolgozik a koncepción

Borbély Gergő, a baszk székhelyű ElixSea társalapítója szerint az óceánban érlelt boraik fokozott aromaintenzitást, alacsonyabb tanninszintet és sokkal érettebb testet mutatnak, mint szárazföldi társaik. Noha az első kísérletek katasztrofálisak voltak, mivel a palackok szivárogtak, a dugók benedvesedtek, a bornak pedig sós íze lett, mégis lelkesek maradtak, aminek meg lett az eredménye: a második tesztkör minden várakozást felülmúlt.

Nem mindenhol alkalmazható a technológia: az Egyesült Államokban a szabályozó szervek – főként környezetvédelmi okok miatt – nem engedélyezik a borok vízben való érlelését. 

(roadster)

(Borítókép: Víz alatt érlelt borok egy búvár kezében. Illusztráció: Alain LE BOT/Getty)