Szennyvízcsatornát építettek volna a területen, amikor ásás közben beleakadtak az 1800-as évek végéről származó halászhajóba.

A floridai St. Augustine városában váratlan nehézségbe ütköztek a munkások, amikor ásás közben egy ősrégi bárkába ütköztek. Szerencsére rögtön észlelték, hogy itt nem holmi apróságról van szó, ezért nagy körültekintéssel ásták ki a hajót, amelyről kiderült, hogy az 1800-as években süllyedt el. A kiemelést természetesen már nem a munkások, hanem a Search régészeti vállalkozás szakemberei végezték el.

A Matanzas folyó közvetlen szomszédságában található településen, egy minigolfpálya mellől került elő a lelet, amelyet több mint két és fél méter mélyről hoztak felszínre. Azóta megfejtették, hogy

a halászhajóként azonosított régészeti lelet minden bizonnyal elsüllyedt és az iszapba merült, ezért maradt meg ilyen jó állapotban. 

Többek között ennek köszönhető, hogy ennyire jó állapotban maradt meg, ugyanis a levegőtől teljesen el volt zárva. 

Előkerültek egyebek mellett törött üvegek, cipők, de még olajlámpa is.

Jelenleg azt tartják valószínűnek, hogy egy kis merülésű, egyárbócos vitorlásról van szó, amelyet halak és kagylók halászatára használtak. A felfedezés abból a szempontból nem meglepő, hogy St. Augustine a legrégebbi, európaiak által létrehozott és azóta is folyamatosan lakott települése az Egyesült Államoknak. 1565-ben a spanyol konkvisztádor, Pedro Menéndez de Avilés alapította.

(instylemen)

(Borítókép: Elsüllyedt hajó roncsa. Illusztráció: Extreme-Photographer/Getty)