Fedezze fel a hosszantartó és boldog házasság titkait közvetlenül azoktól, akik már évtizedek óta együtt élnek. Generációkon átívelő tanácsok, melyek a mai napig érvényesek és követendőek.

1963-ban, egy kis falusi bálon, Erzsébet és István sorsa összefonódott. Az első pillanatoktól kezdve egyértelmű volt közöttük a vonzalom. Egy évvel később már mint házastársak folytatták közös életüket, és azóta is elválaszthatatlanok. A mai korban, amikor sok házasság válással végződik, sokan merengenek a tartós és boldog házasság titkán. Hogy mi lehet a sikerük titka? Erzsébet és István mellett más korosztályok képviselői is megosztják gondolataikat.

A 80-as éveikben lévők tanácsa:

Szeressétek, tiszteljétek és becsüljétek meg egymást”

– üzeni Erzsébet. 

„Napról napra el kell tudni fogadni a másikat, és az évvel előrehaladtával is a szerelmet, a szeretetet kell előtérbe helyezni. Beszélgetés nélkül nem ismerhetjük meg egymást. Amikor beszélünk, a szívünk, a lelkünk is megnyílik a másik felé” – hangsúlyozza István.

A 70-es éveikben lévők tanácsa:

Az egyik legfontosabb, hogy a sikeres kapcsolatokhoz az együtt töltött idő élvezete a legfontosabb”

– mondja Gábor.

„A házasság kapcsán eszembe jut egy másik mondás is: Nézd meg az anyját, vedd el a lányát! A házassággal nemcsak egy feleséget, hanem egy családot is kapsz” – teszi hozzá.

A 60-as éveikben lévők tanácsa:

„Ha valaki arra vár, hogy minden ideális legyen a házassághoz, soha nem fogja elszánni magát. Az egyik legfontosabb tanácsom: ne várj az ideális pillanatra!” – mondja Ella.

Ella azt is hozzáteszi: „Még a történelem legnehezebb időszakaiban is születtek gyermekek, akik később nagyszerű emberekké váltak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a megismerkedést követő első két év alatt érdemes még távol maradni az anyakönyvvezetőtől. Ha ezalatt az idő alatt a pár képes volt együtt maradni és átvészelni a nehézségeket, akkor nagyobb az esélye egy boldog és hosszantartó házasságnak. A kötöttségektől mentes együttlét arra is lehetőséget ad, hogy a párok megtapasztalják, hogyan kezelik közösen a kapcsolatukra nehezedő nyomásokat.”

Az 50-es éveikben lévők tanácsa:

„Ami a lelki békédbe kerül, az mindig túl drága. Légy önmagad, és először önmagad fogadd el! És még valami, ami nagyon fontos: törekedj a kompromisszumra, de mindig tudd, hol a határ az alkalmazkodásban” – tanácsolja Klári.

A generációkon átívelő tanácsok bemutatják, hogy bár az idők változnak, a szeretet, az elfogadás és a kölcsönös tisztelet értékei örök érvényűek.

Forrás: Dívány

(Borítókép: Boldog idős pár ölelkezik egy hálószobában. Illusztráció: Getty Images)