Az internetnek köszönhetően minden eddiginél gyorsabban terjednek a különböző összeesküvés-elméletek, de a történelem során akadtak olyanok, amik végül igaznak bizonyultak.

Eltitkolják a dohánytermékek egészségkárosító hatásait

A dohánytermékek reklámozását ma már szigorúan tiltják, azonban volt időszak, amikor bárhol és bármikor promótálhatták őket bárkinek, még a gyermekeknek szóló Frédi és Béniben is reklámozták a cigarettát úgy, hogy az elegáns, divatos, és viszonylag ártalmatlan szokásként ábrázolták.

Természetesen idővel a kutatások bebizonyították, hogy a dohányzás jelentős szerepet játszik a rák bizonyos fajtáinak, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések és más egészségi problémák kialakulásában. A gyártók viszont azzal érveltek, hogy a vizsgálatok eredményei kétségbe vonhatók és erősen túloznak. Ennek hatására született meg az az elmélet, miszerint a dohánygyárak nagyon is tisztában voltak a cigarettázás súlyos egészségügyi következményeivel, de igyekeztek minden tőlük telhetőt megtenni, hogy visszaszorítsák, diszkreditálják és a közvélemény elől eltitkolják az ezzel kapcsolatos kutatások eredményeit.

A tények végül igazolták ezt a konteót, sőt az egyik nagy dohánytermékeket gyártó cég az 1990-es években bevallotta, hogy egykoron több millió dollárt költött el azért, hogy akadályozza a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség és mások vizsgálatainak publikálását és különböző szakembereket fizetett azért, hogy félrevezesse a témában író újságírókat.

Kanadában műszerrel próbálták kiszűrni a homoszexuálisokat

A 20. század elején még tabunak számított a homoszexualitás, sőt akadtak olyan országok, amelyekben a társadalmat aláaknázó veszélyként tekintettek a más szexuális beállítottságokra. Ennek eredményeként sokan megpróbálták eltitkolni szexuális hovatartozásukat, ami viszont további gyanút keltett a hatóságokban.

Egy időben legendák keringtek arról, hogy titkos műszerekkel vizsgálják, hogy kinek milyen beállítottsága van és arról is, hogy a hatóságoknak és hivatalos szerveknek vannak olyan műszereik, amelyek képesek megállapítani, hogy ki az, aki a saját neméhez vonzódik. A legbizarrabb a dologban, hogy kiderült, Kanadában tényleg létezett ilyen módszer, bár a pontossága megkérdőjelezhető.

Az 1950-es években Frank Robert Wake pszichológus a kanadai kormány megbízásából fejlesztette ki a fruit machine-nak, vagyis „gyümölcsgépnek” is hívott műszert, amelynek neve az akkori szlengre utalt, amiben a meleg férfiak gúnyneve a „fruit”, azaz a gyümölcs volt. A szerkezet az alanyok pupillájának tágulását, verejtékezését és szívverését mérte, miközben homoerotikus jellegű képeket, filmfelvételeket mutattak nekik.

A gép miatt több száz ember embert nem vettek fel a rendőrséghez, a fegyveres erőkhöz, illetve civil kormányzati állásokba, sőt akadtak olyanok is, akiket azért rúgtak ki, mert megbuktak a gép tesztjén.

Az amerikai kormány náci tudósok segítségével jutott a Holdra

A második világháború után egyértelművé vált, hogy az USA és a Szovjetunió lesz a következő évtizedek meghatározó politikai ereje és az atomfegyverekre építő hidegháború sok évtizedes patthelyzethez vezet. A két szuperhatalom nem akart közvetlen konfliktusba bonyolódni, így technológia versenybe kezdett. Sokan azt gondolták, hogy ehhez a fejlesztési versenyhez, hogy az amerikai és az orosz rakétaipar Hitler egykori tudósainak köszönheti a sikereit és részben igazolta őket a történelem.

Az amerikai kormány a Gemkapocs-hadművelet (Operation Paperclip) fedőnevű akció keretein belül 1600 német tudóst menekített ki az összeomló Harmadik Birodalomból, akiknek egy része komoly náci múlttal rendelkezett, azonban az amerikai kormány ezt elfelejtette neki, cserébe azért, hogy a szakértelmüket az Egyesült Államok javára vetik be. A Gemkapocs-hadműveletben megszerzett tudósok komoly szerepet játszottak az USA nukleáris fegyver-, majd űrprogramjában, és 1969-ben a Holdra szállást követően négyen közülük (Wernher von Braun, Kurt Debus, Eberhard Rees és Arthur Rudolph) megkapták a NASA legmagasabb kitüntetését, a Kiváló Szolgálatért Érdemérmet. A Szovjetuniónak is volt egy hasonló programja. Az Oszoaviahim-művelet során 2200 személyt és családtagjaikat gyűjtötte be a szovjet belügy, az NKVD speciális egysége.

Borítókép: A holdra szállás. Fotó: GettyImages)